Foto: Cafer Yıldırım

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 100 bin kişi hükümetin aldığı kararları protesto etmek için yürüdü.

Belçika’nın en büyük sendikaları tarafından oluşturulan platform sayesinde gerçekleştirilen yürüyüşte, yapılan zamlar, emeklilik yaşı ve maaşların sabit kalması protesto edildi.

Dün yapılan yürüyüşte 200 kişilik bir gurup Midi İstasyonu yakınlarında güvenlik güçlerine saldırdırması sonucu bir güvenlik görevlisi yaralandı, 100 aşırı gösterici göz altına alındı.

Sosyalist Partisi’nin de destek verdiği yürüyeşe başta Sosyalist Partisi Genel Başkanı Elio Di Rupo olmak üzere Laurette Onkelinx, Emir Kır, Ahmed Laaouej, Özlem Özen, Nawal Ben Hamou, Emin Özkara, Şevket Temiz, Hasan Özkara, Kadir Özkonakçı, Nezahat Namlı, Abdurrahman Kaya, Derya Alıç, Döne Sönmez gibi Sosyalist Partili siyasetçilerde protestocular arasında yerlerini aldılar.

Federal Milletvekili ve Saint-Josse Belediye Başkanı Emir Kır protesto yürüyüşü ile ilgili olarak;
“Eylül ayından itibaren elektrik faturalarındaki vergiyi tekrar yükseltiler. Aynı şekilde ememklilik yaşını ertelediler. Artık maaşlar enflasyona endeksli olarak yükselmeyecek. Bütün bunlar, vatandaşımızın geçim sıkıntısını çoğaltıyor. Bu hükümet hiçbir şekilde emekçilerin, çalışanların ve emeklilerin yanında değildir. Sadece sermaye sahiplerini koruyor ve bu bizi derinden üzüyor çünkü herkesin bildiği gibi çok ciddi bir kriz yaşanıyor. Bu krize karşı mevcut hükümetin vatandaşı korumasını bekliyorduk. Ama maalesef bu şekilde olmadı” dedi.

Brüksel Bölge Milletvekili Hasan Koyuncu ise, “Bugün Sosyalist Partisi olarak yaklaşık yüz bin kişi ile beraber omuz omuza yürüdük. Sendikaların almış oldukları ortak karar çok önemliydi. Mevcut hükümet, güçlülerle zayıf, zayıflarla güçlü olma politikasını kendine prensip edinmiş. Emeklilik yaşı 65’ten 67’ye çıktı. Tütüne ve elektriğe zam geldi. Ayrıca maaşlar artık enflasyona oranlı bir şekilde hesaplanmayacak. Bugün sokaklara inen insanlar, hükümetin yanlış kararlarına karşı bir duruş sergilediler. Biz bu konuda her zaman vatandaşımızın yanındayız. Umarım hükümet bu sinyalı alır ve alınmış bazı kararlara düzenleme yapar” diye konuştu.