Vleuten’da oturan ve hastabakıcı olarak çalışan Mohamed Araab, Suriyeli hasta bir çocuğa ve babasına yardım etmek isterken başı belaya girdi. Baba ve oğlunu Ter Appel’deki mülteci kampına bırakmak için yola çıkan Araab, insan tacirliğinden tutuklandı. Yaşadıklarını ancak serbest bırakıldıktan sonra anlatabildi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü başından geçenleri AD gazetesine açıklayan Mohamed Araab, şuanda tek dileğinin Khalid ve babasını evinde konuk etmek olduğunu, çünkü küçük çocuğun bakıma ihtiyacı bulunduğunu belirtiyor.

Araab’ın ifadelerine göre Khalid lösemi hastası ve savaş ortamından dolayı aylarca tedavi edilmediği için babası ile birlikte Avrupa’ya kaçan bir çocuk. Khalid’in annesi, 2 aylık kardeşi ile 7 yaşındaki abisi ise maddi olanakları yetmediği için Suriye’de kalmak zorunda kalmış.

Mohamed Araab, küçük çocuğu ve babasını ekim ayı başında gönüllü olarak çalıştığı Yunanistan’ın Lesbos adasında bir bottan kurtardığını belirtiyor. 35 yaşındaki hasta bakıcı Araab yaklaşık 9 yıl önce Fas’tan Hollanda’ya gelen bir kişi.

Travma geçiren Khaled’in durumuna dayanamadığını belirten Araab, o dönemde Khaled ve babasından ayrı olsa da özellikle facebook ve whatsapp üzerinden sık görüşmeye devam ettiğini, onların Hollanda’ya geldiğini ve Venlo’da treni kaçırdığını bu sayede öğrendiğini ve derhal yardım etmek için kolları sıvadığını söylüyor.

“Onları oradan alıp Ter Appel’e bırakmak istedim. Bu sayede en azından kalacak bir yerleri olacaktı” diyen Araab işlerin bu şekilde gitmediğini ve kendisinin de insan kaçakçılığı şüphesi ile gözaltına alındığını ve aile ile birlikte bir gece boyunca nezarette kaldıklarını belirtiyor. Daha sonra Khaled ve babası Ter Appel’e götürülürken Araab’ın aile ile kontağa geçmesi engellenmiş.

Ancak Mohamed Araab küçük çocuğu ve babasının peşini bırakmamış ve ertesi gün Ter Appel mülteci kampına gitmiş. Muhammed ve karısı şimdi hasta Khaled ve babasını kendi evlerinde ağırlamak için Yabancılar polisi ile temasa geçtiklerini ve bu aileye yardım etmek istediklerini belirtiyor.