İnsanların yüzyıllar boyunca hayvanları da izleyerek öğrendiği bu yetenek bizi dünyanın döngüsüne ve bitkilerin içten gelen iyileştirici gücüne ortak ediyor.

Bu 5 şifalı bitki ise beyin ve akıl sağlığınız için birebir. Sizi hem iyi hissettirecek, hem de enerji verecek bu bitkileri temin ederken organik olmasına dikkat ederseniz, vücudunuza zararlı kimyasalları da sokmamış olursunuz.

Adaçayı:
Nane ailesinin bir üyesi olan adaçayı, hafızayı güçlendirici ve bazı çalışmalara göre Alzheimer’a karşı beyni güçlendirici etkileri ile en kutsal şifalı bitkilerden bitki.
Hafıza için büyük önem taşıyan asetilkolin maddesini koruyan adaçayı ile ilgili yapılan araştırmalarda gençlerin hafıza testlerinde bir kapsül adaçayı aldıktan sonra daha yüksek puan aldığı görülüyor.
Nasıl kullanılır: Domates salçanıza veya sosunuza ekleyebilir, ya da 2 tatlı kaşığı kurutulmuş adaçayını sıcak suya ekleyerek iyileştirici özelliği bulunan çay yapabilirsiniz.

Biberiye:
Bu şifalı bitki yemeklere aroma vermekten çok daha öte bir güce sahip. Yüksek oranda antioksidan içeren bu bitki ile yapılan araştırmalarda, biberiye yiyen veya buharını içine çeken bireylerin bilişsel işlevlerinin veriminin arttığı gözlenmiş.
Nasıl kullanılır: Biberiye neredeyse her yemeğe yakışıyor, ama 2 filiz biberiyeyi sıcak suyun içine atarak sabah çayı olarak içebilirsiniz.

Cezayir Menekşesi:
Bu şifalı bitki muhteşem güzellikteki çiçekleri ile öne çıksa da, cezayir menekşesi uzun yıllar boyunca kasılma önleyici, iltihap önleyici ve hafızaya yardımcı olarak kullanılmış. Bu bitkinin tohumları ve yaprakları Alzheimer ilaçlarının da içinde bulunan vinpocetine dönüşen doğal bir madde olan vincamine içermekte, bu madde de kan sulandırıcı özelliği ile beyne kan ve oksijen akışını hızlandırıyor.
Nasıl kullanılır: Bir bardak cezayir menekşesi çayı sizi sakinleştirip gevşetecektir. Bir tatlı kaşığı cezayir menekşesi yaprağını kaynar suya atıp, 5 ile 10 dakika arası düşük ateşte yapacağınız çay biraz acı olabilir.

Reyhan:
Bu yemyeşil bitkinin sadece yapraklarından çıkan keskin koku ile odaklanmayı artırıyor, stresi azaltıyor. Ama kendinizi biraz daha rahat hissetmek istediğinizde aynı aileden olan kutsal fesleğen bitkisinin çayını içebilirsiniz. Bu çay beyne kan akışını hızlandırarak ruh halinizi ve hafızanızı geliştirecektir.
Fesleğen ve reyhanı ise yemeklerinize ekleyebilir, pesto sosu yapabilir hatta buz küplerinizi fesleğen ve çilek ekleyerek suyunuzun tatlandıracak birer eğlence küpüne dönüştürebilirsiniz.

Ginkgo Biloba:
Uzun yıllardır yapılan çalışmalar bu şifalı bitkinin beyin hücrelerini yenilemekte ve hafızayı güçlendirmekte yardımcı özelliklere sahip olduğunu ortaya koydu. Beyinde bulunan BDNF proteini aktifleştiren Ginkgo Biloba, aynı zamanda çevrel sinir dizgisini de güçlendirerek, beyin hücrelerinin ömrünü de uzatıyor.
Nasıl kullanılır:2 bardak suyu kaynattıktan sonra 20-25 gram Ginkgo Biloba yaprağını suya ekleyip, düşük ateşte 10 dakika bekleyin. Bir süzgeçten geçirdikten sonra içebilirsiniz.