Afganistan’ın kuzeydoğusunda meydana gelen ve komşu ülkelerde de hissedilen 7.5 şiddetindeki depremde ölü sayısı 343’e yükseldi. Merkez üssü Afganistan’ın kuzeydoğusundaki Feyzabad kentinin 76 kilometre güneyi olan ve Pakistan ile Hindistan’da da hissedilen şiddetli depremde ölü sayısı artıyor. Son belirlemelere göre, deprem nedeniyle Pakistan’da 260, Afganistan’da da 83 kişi hayatını kaybederken 2 binden fazla kişi de yaralandı.

Pakistanlı Afet Yönetimi Merkezi yetkilisi Latif ur Rehman, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini kaydederek, geceyi dışarıda geçiren vatandaşlara çadır, battaniye ve yatak yardımında bulunduklarını belirtti. Ulusal Afet Yönetimi yetkilileri, Pakistan ordusu ve sivil yetkililerin helikopterlerle oluşan hasarın tespit etmek ve çalışmaların devamı için depremden etkilenen bölgelerde sevk edildiğini bildirdi. Yetkililer, arama kurtarma ekiplerinin depremin vurduğu Hindukuş Dağları çevresindeki bölgelere ulaşmakta zorluk çektiğini ve bu nedenle ölü sayısının artmasından endişelendiklerini kaydetti.

Depremin vurduğu bölgelerde bulunan okulların meydana gelebilecek artçı sarsıntılar sonucu yıkılabileceği korkusuyla kapatıldığını ifade edildi. En az bin 900 binanın zarar gördüğü depremde, sokakta yaşayan vatandaşlar için 2 bin çadır dağıtımı yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in İngiltere ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndüğü belirtildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ise yetkililere vatandaşların yardımına acil olarak yanıt verilmesi talimatı verdiği ifade edildi.

Kaynak : İHA