Çalışan kesim emekliliğinin garanti altına alınmasını istiyor ancak mevcut emeklilik sistemindeki “dayanışma” buna olanak tanımıyor.

Sosyal Kültürel Planlama Bürosu (SCP) tarafından yapılan “Emeklilik: dayanışma ve seçim özgürlüğü” adlı araştırma sonuçları, kullanılan emeklilik sisteminin dayanışmaya uygun olmadığını gösterdi.

Araştırma sonuçlarına göre istenilen emeklilik için özellikle 18-34 yaş aralığındaki kişiler ve yüksek eğitimlilerin daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor. Çünkü bu grup Hollanda’da var olan kolektif emeklilik planına göre daha çok bireysel emeklilik taraftarı eğilim gösteriyor. Bunun yanı sıra gençlerin yarısı başkalarının emeklilik birikimine katkı sağlamayı istemiyor.

SCP’ye göre daha önceki jenerasyonlara bakıldığında şuandaki gençlerin çoğunluğu çok sık iş değişimi yaptığı için zaten emeklilik konusunda büyük sıkıntı yaşayacak.

“devamlı aynı emeklilik fonuna kayıtlı olarak kalan bir çalışan, sonuçta gençlerin yaptığı katkıdan da faydalanır” diyen SCP, 40 yaşındaki bir kişinin başka işe geçmesi ile emeklilik fonunu da değiştirmesi veya şahıs şirketi kurması, hiçbir fayda sağlamayacağını belirtti.

© SONHABER.NL