Yıllardır kim olduğu ortaya çıkartılamayan sanal para Bitcoin tasarımcısı Nobel Ekonomi Ödülü'ne aday olarak gösterildi. Bitcoin yaratıcısının ödülünü almaya gelip gelmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Sanal para Bitcoin ve arkasındaki teknoloji Satoshi Nakamoto adlı bir kişiye ait. En azından 2008 yılında Bitcoin konseptine ait belgelerde bu isim gözükmekte. Ancak şimdiye kadar kimse Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu ortaya çıkartamadı. Bu nedenle Satoshi Nakamoto isminin takma ad olarak kulanıldığı tahmin ediliyor.

Her ne kadar kim olduğu bilinmese de California Üniversitesi Finans Profesörü Bhagwan Chowdhry’ye göre Nakamoto Nobel Ekonomi Ödülüne layık isim. Bitcoin’ı “devrimci bir buluş” olarak nitelendiren Chowdhr, yüzyıllar boyunca altın, gümüş ve hatta sigaranın bile ödeme aracı olarak kullanıldığını ancak Bitcoin’ın dijital olması ve tamamen matematiksel işlem ürünü olması nedeni ile diğerlerinden çok farklı olduğunu belirtiyor. Profesör ayrıca Bitcoin’ın fiziksel ve kağıt paradan çok daha avantajları olduğunu da vurguluyor..

Profesör Chowdhr; hemen hemen kırılamaz bir şifreleme koduna sahip Bitcoin’ın aynı zamanda, milyonlara veya küçük miktarlara tekabül ettiğini ve zaman kaybı olmadan dünyanın diğer ucunda internet bağlantısı bulunan bir kişiye aktarılabildiğini, bu işlem esnasında devletler, bankalar veya Visa, Mastercard, Paypal gibi aracıların da devre dışı bırakıldığını belirtiyor. Bu sayede işlem maliyetleri ortadan kaldırılıyor ve gecikmeler de yaşanmıyor.

© SONHABER.EU