Kampları 'küçük melek okulları' şeklinde adlandıran Çin Komünist Partisi Hotan Sekreteri 4 ile 14 yaş arasındaki çocukların tutulduğu okulların duvarlarının dikenli tellerle çevrili olmasını ve polis merkezinin yakınında konuşlanmasını "güvenlik gereği" şeklinde açıkladı.

Çinli yetkili, "Dışarıya çıkmaları yasak çünkü onların güvenliği önemli" dedi. Radio Free Asia'ya (RFA) konuşan Çin Komünist Partisi Hotan Valiliği Keriye Bölgesi Sekreteri, "Çocukların bazıları çok küçük. Kendi bölgelerinde de olmadıkları için kaybolabilirler." ifadelerini kullandı.

Çocuklar iki ayrı okula gönderildi

RFA, aileleri kamplara gönderildiği için kimsesiz kalan çocukların 2 bininin 5 katlı bir yatılı okula 300 ila 500'ünün de Keriye bölgesi Yengibagh kasabasında bir okula yerleştirildiğini aktardı.

2017 Nisan ayından beri Çin yönetimi tarafından "doğru olmayan politik ve dini görüşler sebebiyle" kamplara yollanan Çin'in kuzey batısında yaşayan Uygurlar dini ayrımcılık ve kültürel baskıya maruz kaldıklarını savunuyor. Çin yönetimi bu uygulamalarının radikalizm ve terörle mücadele kapsamında olduğunu söylüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin hükümetinin, Sincan bölgesinde yaşayan çoğunluğu Müslüman Uygur Türk azınlığa sistematik insan hakları ihlallerinde bulunduğunu duyurdu.
Örgütün yayınladığı rapor, Uygur Türklerinin keyfi tutuklamalara maruz kaldığı, siyasi endoktrinasyona tabi tutulduğu, dini pratiklerinin kısıtlandığını belirtti.