Hollanda ekonomisinin düzelme sürecinde olduğunu belirten CPB, gaz üretiminin düşmesine nazaran ilerlemenin hız kesmeden devam ettiğini açıkladı. CPB 2016 Gayri Safi Yurtiçi Hasıla değerlerinin de 2016 yılında yüzde 2,4 artacağı öngörüsünde bulundu.

Salı günü geçici öngörü raporunu açıklayan Merkezi Planlama Bürosu (CPB) haziranda yaptığı öngörü rakamlarında fazla değişiklik yapmadı. CPB bu yıl için yüzde 2 önümüzdeki yıl için ise yüzde 2,1’lik büyüme öngörüsünde bulundu. Açıklanan rakamlar özellikle Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem’ın önümüzdeki yıl bütçesi ve vergi sistemi için önemli bir dayanak noktası olacak.

Öte yandan 2016 yılında Hollanda’nın küresel ticarette önemli bir yer edineceğini belirten CPB, 2015 yılı başında bu alanda özellikle Asya ve ABD’ye olan ihracatlarda düşü yaşandığını kaydetti.

CPB bu kalemde de bir önce yaptığı açıklamanın değişmeyeceğini belirtti. Açıklanan rakamlara göre önümüzdeki yıl işsizlik rakamları yüzde 6,7’ye düşecek. Enflasyon oranları ise Avrupa Bankasını hesap sistemine göre yüzde 1,1 artacak.

Daha önce belirlenen hükümet açığının GSYH’ya göre yüzde 0,8 olacağı öngörüsü ise yeni açıklamada yüzde 1,5 ile revize edildi.

CPB’nin açıklaması ile daha rahat bir hesaplama yapılacağını belirten Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, önümüzdeki dönemde 2016 için leyhte ve aleyhte olan rakamlarını ortaya çıkartacağız. Bu sayede önümüzdeki haftalarda 2016 yılı bütçesi de şekillenecektir” dedi.

© SONHABER.NL