Başbakan Ahmet Davutoğlu bir günlük resmi temaslarda bulunmak için günü birlik Hollanda’da Hollandalı Türklerle buluşmasında iki ülke arasında 404 yıldır süren dostluğu ve resmi görüşmeleri anlattı.

Hollanda’ya adeta çıkartma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun heyetinde Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan ve Hollanda’da yaşayan Türk Toplum temsilcileri katıldı. Hollandalı Türklerin yoğun ilgi ve sevgisi ile karşılanan heyet Hilton Otelindeki toplantı salonuna girmesinin ardından T.C Lahey Büyükelçisi Sadık Arslan’ın hoşgeldiniz konuşması ile kürsüye gelen Davutoğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

-Mevkidaşım Başbakan Rutte tarafından çok sıcak ve samimi bir şekilde karşılandık. Hollanda karşılama heyetinin protokol şefinin Aslı isminde bir Türk olması bize Türkçe olarak “ Hoşgeldiniz” demesi sizin bu ülkede nerelere geldiğinizin ve size olan güvenin bir göstergesidir.
- 1 Kasım 2015 genel seçimlerinden dolayı Türkiye’de vatadaşlarımıza yapacağım teşekkür ziyaretlerini Hollanda’dan sizlere teşekkkür ederek başlatıyorum.

-Biz Avrupalı olduğumuz kadar Asyalı, Asyalı olduğumuz kadar da Avrupalıyız
- Meslektaşım Rutte bana görüşmemizde her 4 Türk aileden birinin kendi işinin patronu olduğunu söyledi.
-Sizler buraya bir yük olmaya değil, bereket katmaya geldiniz bereket katıyorsunuz
-Türkiye’nin her sokağı, her dağı, ovası terörden arınana kadar bu mücadelenin kesin bir kararlılıkla sürecektir, bundan hiç kimsenin tereddütü olmasın
-Türkiye’de insan hakları, Türkiye’de özgürlükler, Türkiye’de serbest seçimle kurulmuş meşru hükümetler hep sadece ve sadece milletin iradesine bağlı bir şekilde demokratik süreçleri takip edecekler ve demokrasimizden de taviz vermeyeceğiz.

-1 Kasım Demokrasi bayramı ise 28 Kasım’da Avrupa’daki Türklerin Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini yeniden canlandırmalarının bayramı oldu..
-Türkiye-AB ilişkilerinde 17. faslı açtık, diğer engeller yavaş yavaş inşallah kalkacak. -Hepinizin ve yakınlarınızın korkulu rüyası veya en büyük sıkıntısı, Avrupa’ya gelirken vize alabilmekti. İnşallah, 29 Kasım’da vardığımız mutabakatla en geç ekim ayı itibaren Schengen bölgesine vizesiz olarak girebileceksiniz.

-Hollanda’da sabah saatlerinde yatırımcılarla bir araya geldik ( HOTİAD,MÜSİAD başkanları ve yönetim kurulu üyelerini kasdederek ) O kadar güzel başarı hikayeleri dinledik ki onlarla da gurur duyuyoruz.
-Hollanda’nın Türkiye’ye yatırımı 21 milyar, ama Türkiye’den de Hollanda’ya yatırım en az 9 milyar, bazı rakamlara göre de 12 milyar dolar.
-Kimseye yük olmayız biz. Gittiğimiz yere vakarla gider, vakarla girer, vakarla çıkar ve gittiğimiz yere bereket katarız.
- Bizden hazzetmeyenler de olabilir, bizim varlığımızdan, başarılarımızdan rahatsız olanlar da olabilir Hollanda parlamentosunda 6 milletvekillimiz var. Bu başarılarımızdan rahatsız olanlar da olabilir.

-Suriye’deki bu büyük kriz dolayısıyla 2 milyon 600 bin kardeşimizi ağırladık. 3 milyar avroyu Türkiye olarak biz talep etmedik ve biz almıyoruz, bunlar Avrupalıların Suriyeli mültecilere insani yardımı.
-Biz mazlumlara elimizi açarken kimseden yardım istemeyiz, elimizde ne varsa onu paylaşırız 10 milyar harcadık kimseden de bir şey talep etmedik.
- Meslektaşım Rutte “Mülteciler bizim kapımıza gelene kadar biz onların varlığından dahi çok haberdar değildik ve nasıl olsa Türkiye bu meseleyi hallediyor diye düşünüyorduk. Şimdi farkediyoruz ki bu mesele bunun çok ötesinde bütün bir insanlık meselesi, bütün bir Avrupa meselesi oldu” dedi.
-Şimdi, Avrupa’yı tanımayan belki Suriye’deki köyünden çıkıp da aynen sizin babalarınız, dedeleriniz gibi ellerindeki çok az imkanlarla Avrupa’ya gelmekte olan bu Suriyelilere siz de yardımcı olacaksınız.

-Tabii ırkçı akımlar, mülteci karşıtlığı, İslamafobi de gelişecek onlara karşı da siz İslam’ın en güzel örneğini sunacaksınız. İslam’ın DEAŞ’tan ibaret olmadığını hatta DEAŞ’ın İslam’ı temsil etmediği gibi İslam’ın parçası da olmadığını sizler göstereceksiniz.
-Tevazunuzla, onurunuzla, merhametinizle, şefkatinizle, her halinizle sizler burada Müslümanların da İslam dünyasının da DEAŞ üzerinden taşıdığı ağır yükü alıp atacak ve ‘işte Anadolu İslam’ı budur, bizim inandığımız din budur’ diyerek en güzel örneği komşularınızla birlikte yaşayacaksınız.”
-404 yıl önce başlayan Türkiye-Hollanda arasındaki diplomatik ilişkiler, dostluk, 404 bunca yıldır herhangi bir problemin yaşanmadan güçlenerek sürmektedir.
- Türkiye ile Almanya arasında olduğu gibi Türkiye ile Hollanda arasında da iki başbakan olarak çok sayıda bakanın katılımıyla ortak kabine toplantıları yapacağız.

-Sizlerin meselelerini bu ortak kabine toplantılarında konuşacağız.
-2019 yılına kadar çok sağlam bir vizyonla söz verdiğimiz her reformu yapacağız, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini rayına oturtacağız.
-Sizlerle bizim her zaman göz göze, her zaman diz dize birlikte olmamız lazım.

İki bölümden oluşan buluşmanın ikinci bölümünde basın mensupları dışarı alındı ve Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyetin Hollandalı Türklerin dilek, istek ve öneri ve sorunlarının dinlediği öğrenildi.

SONHABER.EU