Hessen Eyaleti, din derslerini veren DİTİB hakkında üç ayrı raporu hazırlattı. Raporlara göre, DİTİB, Türkiye’ye bağlı. Derslerin devamı için ilişkinin kopartılması talep ediliyor.

Almanya'nın Hessen Eyaleti, Islam din derslerini DİTİB ile birlikte vermeye devam kararı alırken, bir yandan da ültimatom koydu. Eyalet hükümeti DİTİB'e, "2018 yılının sonuna kadar Türkiye'yle bağını koparttığını kanıtla" dedi.

Hessen Eyaleti Kültür Bakanı Alexander Lorz, "Gerçi Türkiye'nin din derslerine doğrudan etki ettigi yönünde bir bulgu yok. Ancak siyasi gelişmeler ve DİTİB'in Diyanet ile bağlantısı nedeniyle bir tehlike söz konusu" diye konuştu.

DİTİB Hessen Eyalet Teşkilatı'nın profesyonel bir yapılanmayı sağlayıp yönetimi tarafsız isimlere verme ve üyeleri kaydetme şartlarını 12 ayda tamamlanması talep ediliyor. Bir yılda bu şartların yerine getirilmemesi durumunda DİTİB eyaletin din derslerinde partner olamayacak, işbirliği sonlandırılacak. Ancak Bakan Lorz, "DİTİB ile işbirliği bitse de Hessen Eyaleti'ndeki okullarda Islam din dersi verilecek" dedi. Bakan Lorz, Hessen Eyalet Teşkilatı Baskanı Salih Özkan ile görüştüklerini ve şartların yerine getirileceğini söylediğini bildirdi.

KARAR SİYASİ BİR KARAR

Eyalette 3 bin 300 öğrencinin aldığı Islam din dersinin haber verilmeden derslere giren müfettişler tarafından denetleneceği duyuruldu.
2009-2015 yılları arasında DİTİB Hessen'de danışman olarak görev yapan Hüseyin Kurt, "Bu üzüntü verici bir durum" dedi. SABAH'a konusan Kurt, "Eyalet birliğinin bilirkişi raporlarını dikkatle okuyup alınan siyasi karara karsı iradesini koyması gerekiyor" dedi.

BAŞSAVCILIK, DİTİB İMAMLARINA DAVA AÇMADI

ALMANYA'DA Federal Başsavcılık, 19 DITIB imamı hakkında ajanlık yaptıkları iddiasıyla yürüttüğü soruşturma sonunda dava açılmasına gerek görmedi. Dosyayı kapatan Federal Başsavcılık dün yaptığı açıklamada yedi imam hakkındaki soruşturmanın yurtdısında bilinmeyen bir adreste bulundukları ve yedisi hakkında da yeterince delil olmaması nedeniyle durdurulduğu bildirdi. Geriye kalan beş imam hakkında ise dava açılmasına gerek duyulmadı. DİTİB imamları, Türkiye'de darbe girişiminde bulunan hain FETÖ örgütünün üyeleri hakkında bilgi toplamakla suçlanmıştı.

Sabah.de