Alman politikacı Roger Lewentz’e göre ülkenin doğusunda batısına göre daha fazla yabancı düşmanlığı yaşanıyor.

Almanya İçişleri Bakanlığı Konferansı Başkanı Roger Lewentz, doğudaki yabancı düşmanı radikalleşme eğiliminin batıdakinden daha büyük olduğunu, ancak doğu eyaletlerinin yöneticilerinin de yabancı düşmanlığı ile anılmalarından rahatsız olduklarını dile getirdi.

Geçtiğimiz hafta sonunda 'Welt' gazetesine bir açıklama yapan Lewentz, Federal Konsey'in aşırı sağcı NPD'nin kapatılması yönünde sunduğu delillerin de doğudaki bu eğilimi gösterdiğini ifade etti ve cuma günü 370 olayla ilgili sunulan belgelerin çoğunluğunun doğu eyaletleri ile ilgili olduğuna dikkat çekti.

Ülkenin doğusunda batıdakinden çok daha az sığınmacı ve göçmen yaşadığını, ancak buna rağmen saldırganlığın bu bölgelerde daha yüksek olduğunu ifade eden Lewentz, "Göçmen kökenli başka insanlarla bir arada yaşamayı öğrenmek gerekiyor" dedi ve doğunun uzun yıllardır başka kültürleri tanımlayamadığını kaydetti.

Yabancı düşmanlığı ile damgalanmaktan rahatsızlık duyan Doğu eyaletleri başbakanlarından Brandenburg Eyaleti Başbakanı Dietmar Woidke de 'Welt am Sonntag' gazetesine yaptığı açıklamada doğuyla ilgili düşüncesizce konuşmaktan kaçınmak gerektiğini dile getirdi.

Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow Neonazi şiddete her yerde rastlandığını vurgularken, Saksonya Anhalt Başbakanı Rainer Haselof da doğu Almanların büyük bir bölümünün dünyaya açık ve dayanışma içinde olduğunu kaydetti.