DÜNYA

DSÖ, küresel acil durum ilan etti! Dünya yeniden kapanmaya mı gidiyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da yayılan ve ölü sayısının 524'e çıktığı mpox virüsü (maymun çiçeği) salgını nedeniyle küresel acil durum ilan etti.

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'da hızla yayılan ve maymun çiçeği olarak bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde başlayan ve komşu ülkelere yayılan bu hastalık, şimdiye kadar 524 kişinin ölümüne yol açtı. 

DSÖ’nün yaptığı acil uyarı özellikle sosyal medya platformlarında “Dünya yewniden mi kapanıyor?” yorumlarını da beraberinde getirdi.

Mevcut salgının, virüsün yeni ve daha tehlikeli bir varyantıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, bu varyantın yayılma hızı ve yüksek ölüm oranından endişe duyuyor. 

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika ve ötesinde yayılma ihtimalinin "çok endişe verici" olduğunu belirterek, koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğunu vurguladı.

2024'ün başından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 14.000'den fazla mpox vakası kaydedildi. Africa CDC de halk sağlığı açısından acil durum ilan etti. Acil durum kararı, hükümetlerin müdahalelerini koordine etmelerine ve tıbbi yardım akışını hızlandırmalarına yardımcı olacağı belirtildi.

Mpox virüsü, başlangıçta hayvanlardan insanlara bulaşırken artık insandan insana da bulaşabiliyor. Virüs, özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki ücra köylerde yaygın. 

Africa CDC, 2024'ün başından Temmuz ayına kadar 14 bin 500'den fazla enfeksiyon ve 450'den fazla ölüm gerçekleştiğini açıkladı. Bu, 2023'e göre enfeksiyonlarda %160, ölümlerde ise %19'luk bir artış anlamına geliyor. 

Mpox vakalarının %96'sı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde görülürken, hastalık Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi komşu ülkelere de yayıldı.
Haber: Halil Uygun

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.