Tüketiciler arasında yapılan bir araştırma geçen aya nazaran aralık ayında biraz negatif olduğunu gösterdi. Tüketici güveni bu ay 3 puan düşerek 6 puana geriledi.

Hollanda Merkezi İstatistik Ofisi (CBS) verilerine göre bu ay tüketiciler biraz daha olumsuz düşünceye sahip. Bu sonuç daha çok tüketicinin ekonomiye olan güvenindeki azalmadan kaynaklanıyor ancak satın alma isteğinde bir değişiklik henüz söz konusu değil.

CBS verilerine göre tüketici güven oranları 2015 Mart ayından bu yana istisnasız olarak yukarı eğilimli gerçekleşti. Geçtiğimiz 20 yıllık istatistiklere bakıldığında da aralık ayında alınan 6 puanın -8 puan ortalamanın çok üstünde olduğu dikkat çekiyor. En düşük tüketici güven endeksi rakamı 2013 yılı şubat ayında eksi 44 ile alınırken en yüksek oran 2000 yılı nisan ayında artı 27 ile alınmıştı.

CBS açıklamasında ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,8’lik bir harcama artışı görüldüğü bunun da daha çok fazla yakılan gazdan kaynaklandığı kaydedildi.

Bunun yanı sıra yiyecek ve içeceğe yapılan harcamalarda yüzde 1,5, dayanıklı tüketim malları harcamalarında da yüzde 0,6 artış oldu. Özellikle ev mobilyası ve giyim harcamaları arttı.

Ev kirası, otobüsle seyahat veya bir restoran ya da kuaför ziyareti gibi hizmetlere yapılan harcamalarda ise yüzde 0,9 artış olduğunu belirten CBS, kasım ve aralık ayı harcamalarının ekim ayına göre az da olsa artış gösterdiğini belirtti.

© SONHABER.EU