29 Mayıs 2013'te dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok davetlinin katılımı temeli atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ya da Üçüncü Boğaz Köprüsü’nde geri sayım başladı.

Yapımı tamamlandığında, 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 320 metreyi aşan kule yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü ve 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun asma köprüsü olacak.
İstanbul Boğazı'nın Karadeniz'e bakan kuzey tarafında yapımına başlanan üçüncü köprü Cumhuriyetin ilanının 92. yıl dönümü olan 29 Ekim 2015 tarihinde hizmete açılması planlanmıştı.

3. Köprünün yapımına karşı çıkanların açtığı davalar neticesinde yavaşlayan yapım çalışmlarından dolayı planlanan tarihten daha ileri bir tarihte tarfiğe açılması beklenen köprü geceleri ışıl ışıl.

Daha önce Boğaziçi, Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin yapımına karşı çıkanların bu köprüleri en çok kullananlar oldukları ileri sürülerek sıkışan İstanbul trafiğine rahat bir nefes aldıracak 3. köprünün açılışını en çok köprünün yapımına karşı çıkanların beklediği iddia ediliyor.
Proje kapsamında yer alan yaklaşık 115 kilometre uzunluğunda otoyol ve bağlantı yolları, viyadükler, otoyol köprüleri ve tüneller ile üçüncü Boğaz Köprüsü'nün yapımında yaklaşık 6 bin 500 kişi çalışıyor.