FRANSA

Fransa’da Danıştay, okullarda uzun elbise giyme yasağını onadı!

Fransa’da Danıştay, öğrencilerin abaya gibi uzun elbise giymesini yasaklayan düzenlemeyi onadı ve okullarda uzun elbiselerin giyilemeyeceğine karar verdi.

Abone Ol

Fransa’da kız ve erkek öğrencilerin okulda giydiği uzun elbiselere 2023 yılında getirilen yasak konusunda sivil toplum kuruluşu örgütlerinin yaptığı başvuru Danıştay tarafından ele alındı. Danıştay; okullarda uzun elbise giyme yasağını onayladı.

31 Ağustos 2023 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı genelgesine uygun olarak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren okullarda daha çok Mağrib ülkelerinde kullanılan kız öğrencilerin giydiği “abaya” ve erkek öğrencilerin giydiği “kamis” denilen giysilere getirilen yasak Danıştay tarafından bir kez daha onaylandı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın kararını daha önce iki kez onaylayan Danıştay, bazı sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından sunulan yürütmeyi durdurma başvurusunu karara bağladı.

Danıştay, yapılan itiraz başvurularını yerinde bulmadı. Danıştayın verdiği kararın gerekçesinde, “dini aidiyeti belirgin bir şekilde ifade eden” kıyafetlerin okullarda giyilmesi 15 Mart 2004 tarihli yasaya aykırı olduğu belirtildi.
  
Danıştay, okullarda dini kıyafet giyilmesini engelleyen kıyafet yönetmeliğinin askıya alınmasına yönelik talebi de reddetti. Danıştay, daha öncede okullarda uzun elbise giyilmesi kararını 2 kez reddetmişti.

İtirazlar reddedildi
Uzun elbise yasağı kararı Action Droits des Musulmans (ADM) Derneği ve diğer örgütler tarafından temel özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşınmıştı. Mahkeme, bu yasağın “özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarının” yanı sıra “ayrımcılığa karşı” prensibini de ihlal etmediğini kaydetti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.