Fransa Çalışma, Sağlık ve Dayanışma Bakanlığı, yurtdışındaki görevinden dönen bir askerde Lassa ateşi teşhisi konulduğunu bildirdi. Hastayla temasta olabilecek diğer bireyler için araştırma başlatıldığı belirtildi. Lassa virüsü fareler yolu ile insanlara bulaşıyor. İnsandan insana da geçen virüs göz, kulak ve burunda kanamaya neden oluyor. Son 4 ay içerisinde Nijerya’da 156 kişi yaşamını yitirdi.

İngiliz The Mirror gazetesinin bildirdiğine göre Paris’te tespit edilen vaka, kısa süre önce yurtdışından dönen bir askerde görüldü. Askerin, Paris Saint-Mandé'deki Bégin askeri hastanesinde tedavi gördüğü belirtildi. Yerel sağlık yetkilileri, kendisiyle temas etmiş olabilecek kişileri belirlemek için geniş çaplı bir çalışma başlatıldığını açıkladı. Hastanın durumunun iyi olduğu aktarıldı.

Kemirgenlerden bulaşıyor
Hastalık Ebola kadar ölümcül ya da bulaşıcı olmasa da şu anda Benin, Gana, Gine, Liberya, Mali, Sierra Leone ve Togo dahil olmak üzere birçok Batı Afrika ülkesinde endemik olarak görülüyor. Virüs, gözlerde, kulaklarda ve ağızda kanamaya neden olan akut viral hemorajik bir hastalık.

Fransa’da yaşayan gurbetçi, eski eşinin yeni sevgilisi tarafından öldürüldü Fransa’da yaşayan gurbetçi, eski eşinin yeni sevgilisi tarafından öldürüldü

Hastalık insanlara kemirgenlerden geçiyor ancak insanlar da birbirlerine bulaştırabiliyor. 

Geçtiğimiz yıllarda Afrika'dan Avrupa'ya ya da ABD'ye dönen turistlere Lassa teşhisi konmuş ancak hastalık yayılmamıştı. İngiltere'de 2022 yılında Batı Afrika'dan Bedfordshire'a dönen bir ailede üç vaka rapor edilmiş ve yeni doğan bir bebek virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Şu anda Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın veya pandemi potansiyeli olan kötü şöhretli patojenler listesinde yer alıyor. Çoğu insan tamamen iyileşiyor, ancak bazı insanlar çok hasta olabiliyor.

Hastalığın belirtileri
Lassa virüsü baş ağrısı, halsizlik, öksürük, kusma, ishal, kas ağrıları ve boğaz ağrısına neden olabiliyor. Virüs şiddetli ise iç kanamanın yanı sıra solunum problemleri, yüzde şişme, göğüs ağrısı ve şoka yol açıyor.

Nasıl bulaşıyor?
Lassa ateşi, enfekte farelerin idrarı, dışkısı, tükürüğü veya kanıyla temas yoluyla yayılıyor ve özellikle yoksul toplumlarda yaygın olduğu biliniyor. Virüs nadir durumlarda, özellikle de sağlık çalışanlarının enfekte bir kişinin vücut sıvılarıyla temas etmesi halinde insandan insana bulaşabiliyor.

Nijerya’da 4 ayda 156 ölüm
Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi (NCDC), 1 Ocak- 28 Nisan tarihleri arasında Lassa ateşi salgınının başkent Abuja'nın yanı sıra 28 eyalete yayıldığını açıkladı. Dört aylık sürede 857 Lassa ateşi vakasının tespit edildiği, salgın nedeniyle 156 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ülkede geçen yıl 1170 Lassa ateşi vakası tespit edilmiş, 219 kişi yaşamını yitirmişti.

Her yıl 200 binden fazla insana bulaşıyor
Virüsün her yıl 200 binden fazla insana bulaştığı ve birkaç bin kişinin ölümüne neden olduğu belirtiliyor. Tedavi genellikle anti-virallerle yapılıyor ve hastalık başladıktan hemen sonra verilirse etkili oluyor
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.