FRANSA

Fransa'da kira artış oranı yüzde 2,4 ile sınırlandırıldı

Fransa’da ev sahiplerinin kira zammı için uyması gereken Kira Referans Endeksi açıklandı. INSEE, zammın en fazla yüzde 2,4 oranında olacağını belirtti.

Abone Ol

Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü INSEE, 2024 yılının üçüncü çeyreğine ait kira referans endeksi (IRL), bu hafta yayınlandı. Buna göre Ekim ile Aralık ayları arasında kira yenileme dönemi gelen mevcut kiracılara en fazla yüzde 2,4 oranında kira zammı yapılabilecek.

2023'ün ikinci çeyreği ile 2024'ün ilk çeyreği arasında uygulanacak zam oranı yüzde 3,5 ile sınırlandırılmıştı.

IRL endeksi, tütün ve kira fiyatları hariç, tüketici fiyatlarındaki değişimin ortalaması alınarak hesaplanır. Buna göre Eğer ev sahibiniz kira artışını uygulamak isterse, en geç 31 Aralık 2024'e kadar bu artışı gerçekleştirebilir. Bu durumda kira bedeliniz yüzde 2,47 oranında artacak demektir.

2025'in ilk endeksi ise 15 Ocak'ta duyurulacak.

IRL'ye ek olarak belediyelerden kira kontrolü
Paris gibi bazı belediyeler birkaç yıldır özel bir kira kontrol mekanizması uygulamaya başladı. Bu, konut kiralaması ile konut kiralanırken kira artışını sınırlayan bir sisteme dayanıyor. İlgili belediyelerde kira kontrollerine uymayan ev sahipleri 5.000 euroya kadar para cezası kesilebiliyor.

Paris, 2019'da Fransa'da kira kontrolü deneyen ilk şehir oldu. Ocak 2023'ten bu yana kiracılar, aşırı kira artışları durumunda belediyeye bildirimde bulunma olanağına sahip. Belediye kurala uymayan ev sahibine para cezası kesebiliyor.

2019 yılından bu yana Lyon, Villeurbanne, Bordeaux ve Lille gibi birçok büyük şehirde de kira kontrol sistemi uygulamaya konuldu.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.