FRANSA

Fransa’da nüfusun yüzde 10,7’si göçmenlerden oluşuyor

Fransa’da yayınlanan son verilere göre nüfusun yüzde 10,7’si göçmenlerden oluşuyor. Bu göçmenlerin yüzde 34’ünün Fransız vatandaşlığı bulunuyor.

Abone Ol

Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından yayınlanan “Fransa’da göçmenlerin kökenleri” başlıklı raporda 2023 sonu itibariyle göç ve göçmenlerle ilgili bilgiler içeriyor. Açıklanan verilere göre ülke nüfusunun yüzde 10,7’si göçmenlerden oluşuyor. Bu ülkeye göç edenlerin başında Fransa’nın eski sömürge ülkelerinin bulunduğu Afrika kıtasından gelenler yer alıyor.

Rapora göre, hali hazırda Fransa’da yabancı bir ülkede doğmuş ve belirli yaştan sonra ülkeye gelmiş 7 milyon 300 bin göçmen yaşıyor.

Ülke kanunlarına göre her göçmen yabancı olarak algılanmıyor. Örneğin Fransa’da doğmuş ancak Fransız vatandaşlığını almamış kişiler de yabancı olarak nitelendiriliyor. Rapora göre Fransa'da yaşayan yabancı nüfus 5,6 milyon kişiye, yani toplam nüfusun %8,2'sine tekabül ediyor. Bu kişilerden 4,8 milyonu Fransız vatandaşlığını kazanmamış göçmenlerden, 0,8 milyonu ise Fransa'da doğmuş yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor.

Afrika’dan gelen göçmenler daha fazla
2023 yılında Fransa'da yaşayan göçmenlerin %47,7'si Afrika doğumlu, %32,3'ü Avrupa doğumlu kişilerden, yüzde 14’ü Asya ve yüzde 6’sı ise Amerika veya diğer ülkelerden oluşmakta. 

Ülkeye gelen göçmenlerin ülkelere göre sıralanışı; Cezayir (%12,2), Fas (%11,7), Portekiz (%7,9), Tunus (%4,8), İtalya (%3,9), Türkiye (%3,3) ve İspanya (%3,2) şeklinde. Göçmenlerin neredeyse yarısı bu yedi ülkeden birinden geliyor (%47).

Göçmenlerin başlıca Fransa’ya geliş nedeni: Aile birleşimi
Göçmenlerin Fransa’ya geliş nedenleri bölgelere göre büyük farklılıklar gösteriyor. Afrika’dan gelen göçmenlerin %46’sı aile birleşimi nedeniyle Fransa’ya göç ediyor.  

Asya’dan gelenlerin çoğunluğu aile birleşiminden ülkeye gelirken her dört Asyalıdan biri ülkelerindeki güvensiz ortamdan dolayı göç ettiğini belirtiyor. 

Orta Doğudan gelenlerin %50’den fazlası aile birleşiminden ülkeye gelirken, bu oran Avrupalılarda %34 olarak görülüyor. Avrupalı göçmenlerin %37’si ise iş nedeniyle Fransa’ya göç ediyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.