FRANSA

Fransa'da pesto sos kaynaklı 5 zehirlenme vakası, Bakanlık devreye girdi!

Fransa'da muhtemelen bir pesto sos nedeniyle beş botulizm vakası tespit edildi. Tarım Bakanlığı pazarda satılan tüm ürünleri geri toplattı.

Abone Ol

Fransa Tarım Bakanlığı, Orta Fransa'daki çeşitli pazar larda satılan pesto soslarının beş botulizm vakasına neden olduğunu açıkladı. Bakanlık açıklamasında "El yapımı üretim koşulları nedeniyle kavanozların steril olduğunun garantisi verilemiyor. Bu yüzden önlem olarak tüm kavanozların derhal geri çağrılmasına karar verildi" ifadesine yer verildi.

Botulizm, hızlı bir şekilde tespit edilip tedavi edilmezse ölümcül olabilen nadir bir hastalıktır. Bakanlık, enfekte olan kişilerin tedavi edildiğini bildirdi.

Tarım Bakanlığı daha fazla enfeksiyon vakası ile karşılaşılabileceğini belirtirken, "Kuluçka süresi (birkaç saatten birkaç güne kadar) ve hastalığın ciddi doğası göz önüne alındığında, bu ürünleri tüketmiş olabilecek kişilere son derece dikkatli olmaları çağrısında bulunuyoruz," şeklinde uyarıda bulundu.

Toplatılan pesto sosunun incelendiği ve sonuçların iki gün içinde açıklanmasının beklendiği açıklandı.

Botulizm nedir, nasıl bulaşır?
Botulizm, bir bakterinin toksinlerinin (zehirlerinin) vücudun sinirlerine saldıran bir toksinin neden olduğu nadir fakat ciddi bir durumdur. Botulizm yaşamı tehdit eden semptomlara neden olabilir.
Botulizm, yanlış şekilde muhafaza edilen veya kirlenmiş yiyecekleri tüketen kişilerde ve ölü balıklar veya su kuşlarıyla temas yoluyla da meydana gelebilir. Botulizmin kişiden kişiye bulaşması söz konusu değil.

Erken belirtiler arasında belirgin yorgunluk, halsizlik, kusma, mide bulantısı ve baş dönmesi yer alır; bunları genellikle bulanık görme, ağız kuruluğu ve yutma ve konuşma güçlüğü izler. Kusma, ishal, kabızlık ve karın şişliği de görülebilir.

Hastalık boyun ve kollarda güçsüzlüğe kadar ilerleyebilir, ardından solunum kasları ve vücudun alt kısmındaki kaslar etkilenir. Ateş ve bilinç kaybı yoktur. İleri durumlarda ölüme de neden olabilir.

Belirtiler genellikle kontamine gıda tüketimini takiben birkaç saat ila 8 gün arasında ortaya çıkar.
Botulizm düşük, ancak hızlı tanı ve uygun, acil tedavi verilmezse ölüm oranı yüksek bir rahatsızlıktır. Hastalık vakaların yüzde 5 ila yüzde 10'unda ölümcül olabilir.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: wiki.tripleperformance.fr

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.