PARİS (AA) - Fransa'da taksi sürücüleri mobil uygulamalar üzerinden kendileriyle rekabet eden Uber'i protesto etti.

Başkent Paris'te Porte Maillot Meydanı'nda toplanan binlerce taksici araçlarıyla trafiği tıkayarak hükümetin taksi hizmetiyle ilgili politikalarına tepki gösterdi. Orly ve Charles de Gaulle havaalanları çıkışında da düzenlenen gösteriler trafik akışını yavaşlattı.

Taksi sürücüleri araçlarına "Uber evine git", "Taksiler grevde", "Ekonomik terörizme hayır" yazarak Uber uygulamasını protesto etti.

Protestoya İspanya, İtalya, İsviçre ve Belçika'da gelen taksi sürücüleri de destek verdi. Bazı taksi sürücülerinin lastik yakarak yolları kapattığı görüldü.

Başbakanlığa yürümek isteyen göstericilere güvenlik güçleri biber gazı kullanarak müdahale etti. Fransa'nın Strasbourg ve Toulouse kentlerinde de taksi sürücüleri protesto gösterileri düzenlendi.

Konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Başbakan Manuel Valls, protestolarda sergilenen şiddetin kabul edilemeyeceğini ve taksi sürücülerin haklarını yasalar çerçevesinde araması gerektiğini belirtti.

Gösteri sonrası taksi sürücülerinin üye olduğu birliklerin temsilcileri Başbakan Valls, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ve Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies ile bir araya geldi.Taksi sürücüleri Uber ve benzeri mobil uygulamaların uygulamaların tamamen yasaklanmasını ve taksicilerin zararının karşılanmasını talep ediyor.

Uber, akıllı telefonlara yüklenebilen uygulamasıyla, istekli araç sahiplerini yolcularla buluşturarak daha uygun fiyatlarla taksicilik hizmeti sunuyor. Taksiciler, kendileri gibi plaka için para ödemeyen Uber'in vergi kaybına ve haksız rekabete neden olduğunu ve uygulamanın yolcular için güvenlik sorunu yarattığını savunuyor.

Fransa'da geçen yıl haziran ayında da taksiciler ülke genelinde geniş katılımlı Uber protestoları düzenlemişti.