Kara para aklama olaylarına karıştıkları iddialarından sonra istifa eden eski Adalet ve Güvenlikten sorumlu Devlet Sekreteri Fred Teeven ilk kez konuştu. Teeven kendisine komplo kurulduğunu iddia etti.

2001 yılında savcı olarak görev yaparken, uyuşturucu baronu Cees H. ile varılan anlaşma hakkında Temsilciler Meclisine yanıltıcı bilgi verildiğinin ortaya çıkması ile istifa eden Fred Teeven ilk kez Leiden öğrenci dergisi Debat’a konuştu. Teeven ile birlikte dönemin Adalet ve Güvenlik Bakanı Ivo Opstelten’da istifa etmişti.

Dergiye röportaj veren Teeven, kendi hakkında iki kere bilinçli olarak seçim öncesi komplo kurulduğunu dile getirirken, “Bunu yapanlar, çok iyi planlamışlardı” dedi.

Teeven röportajında özellikle iki sefer ve seçimin arifesinde aynı konunun ortalığa dökülmesini bilinçli olarak yapıldığının ifadesi olarak gördüğünü belirtirken, “bu spontane olan bir şey değildi. Eğer ikinci kez aynı şeyin olduğunu görüyorsanız sorguluyorsunuz: Bu nereden geliyor?”

Cees H. davası ve istifa dalgası

1980’li ve 1990’lı yılların en tanınmış uyuşturucu baronu Cees H., yargılandığı mahkeme tarafından hapis cezasına çarptırılmış ayrıca uyuşturucu ticaretinden sağladığı gelir için de çok yüklü bir meblağı ödemek zorunda bırakılmıştı.

Ortaya çıkan belgelere göre 2000 yılında dönemin savcısı Teeven ile Cees H. arasında bir anlaşma yapılmış ve bu anlaşmaya göre Cees H. 750 bin gulden ceza ödemiş, karşılığında ise bir Lüksemburg bankasındaki hesabında bulunan milyonların bir kısmı kendisine iade edilmişti.

Bu yılın başında patlak veren bu vaka sonrasında Bakan Opstelten, Cees H.’ya 2 milyon gulden dolayında bir para ödendiğini açıklamış ve bu anlaşmaya ait belgelerin bulunmadığını ileri sürerek araştırmak için daha fazla zaman istemişti. Ancak ortaya çıkan dijital belgeler, uyuşturucu baronuna 4,7 milyon gulden ödendiğini gösterdi. Bunun üzerine Bakan Opstelten bir basın toplantısı düzenleyerek, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Bu açıklama sonrasında Devlet Sekreteri Teeven de Cees H. ile anlaşmayı savcı olarak kendisinin yaptığını belirterek, inanırlığını kaybettiğini, sorunun Cees H. ile yapılan anlaşma olmadığını, asıl sorunun Temsilciler Meclisi’ne doğru bilgilerin verilememesinden kaynaklandığını aktardı.

© SONHABER.NL