25 Kasım 2016 akşamı Amsterdam’ın tarihi konser salonlarından Concertgebouw’da Yunus Emre’nin bestelenmiş şiirlerini solist Mezzo Soprano Tulu İçözü’ye saz sanatçılarından kanunda Tahir Aydoğdu, piyanoda Hakan Ali Toker ve neyde Bilgin Canaz Ritm sazlarda sazlarda Hakan Çetinkaya eşlik etti.

Konserin sunuculuğunu Hollanda'nın tanınmış simalarından Bo van der Meulen tarafından İngilizce ve Türkçe olarak yaptı.
 
Diplomasi, siyaset, bürokrasi, iş/ticaret çevrelerinin yanı sıra kültür ve sanat dünyasından geniş bir katılımın sağlandığı konser Hollanda’da bir ilk olarak hafızalara kazındı.
Yunus Emre'nin barış, dostluk ve sevgi mesajları içeren şiir ve ilahilerinden oluşan şarkılar Batı ve Türk müzik stil ve unsurlarıyla sunulurken organize tarafınan hazırlanan kitapcıklarda seslendirilen eserlerin Türkçesi ve İngilizce olarak yer alması davetlilerin takdiri ile karşılandı.

15267574_10154745436509836_5103586931900451237_n
 
Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Remzi Kabadayı konser hakkında verdiği demeçte; “ Gönlüm Düştü Bu Sevdaya, adlı konserle Yunus Emre'nin insanlığa mesajını müzik yoluyla vermeye çalıştık. İnsanlığın barış, huzur ve dostluğa en fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemden geçiyoruz. Büyük övgüler aldık. Bu gelecek günlerde daha güzel etkinlikler düzenlememiz için bize büyük bir güven ve güç verdi. Bu konsere verdikleri destekten ötürü Büyükelçiliğimiz Maslahatgüzarı sayın Kurtuluş Aykan ve Kültür ve Turizm Ateşemiz sayın Neşe Akdoğan'a bilhassa teşekür ediyorum. Onların katkıları olmasaydı böylesi güzel ve başarılı bir konser düzenlememiz mümkün olamayacaktı” dedi.

Son Haber olarak izlediğimiz ve büyük keyif aldığımız konser hakkında düşüncelerini sorduğumuz özellikle Hollandalı davetliler, adeta büyülendiklerini söylediler. Yunus Emre’nin vediği evrensel mesajlara yaşadığımız çağın büyük ihtiyacı olduğunu belirten davetliler, sanatçı Mezzo Soprano Tulu İçözü için ise “dünya çapında bir sanatçı” diyerek Amsterdam Yunus Emre Enstitüsü’nden bu tür etkinliklerin devamını beklediklerini iletmemizi söylediler.
 
Türkiye'nin tarihini, kültür-sanatını, Türkiye'yi ve Türkçe'yi yurtdışında tanıtmak ve bu alanlarında işbirlikleri kurmak amacıyla 2009 yılında faaliyete geçen Yunus Emre Enstitüsü’nün 40 ülkede 50 civarında şubesi bulunuyor. 7 yılda 100.000 civarında yabancıya Türkçe öğreten Yunus Emre Entitüsü Amsterdam Şubesi ise iki yıldır faaliyette. Tarihi salonda tarihi konserden bir kaç gün önce de Yunus Emre Enstitüsü Amsterdam Şubesi Tanburi Cemil Bey’i ölümünün 100. Yılında anma etkinliği düzenlemiş, Amsterdam kanallarında Tanburi Cemil beyin eserlerinin notaları yankınlanmıştı…

©SONHABER.EU