Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’nin Yurtdışı Genç Liderler Programı kapsamında Türkiye’ye giden gençler edebiyatçı, yazar, gazeteci ve şair Beşir Ayvazoğlu ile Bursa’da bir araya geldi. Genç Liderler Ayvazoğlu’ndan, Bursa, Şehir, Edebiyat ilişkisi ve Türk Edebiyatında Batı Etkisi konusunu dinledi.

Yurtdışı Genç Liderler Projesi ile yurtdışında doğup, büyüyen ve üniversite 1’inci ve 2’inci sınıflarda okuyan genç Türk vatandaşlarının öz kültürlerine bağlı kalarak bulundukları toplumlarda başarılı bireyler olarak yetişmelerini hedefleyen YTB, bu yıl 6’ıncısını düzenlediği proje ile 8 ülkeden 43 genci Türkiye’ye götürdü.

Bursa Osmanlı Tarihi’nin ön sözü

Türkiye ziyaretine Bursa’dan başlayan Genç Liderler, Uluçınar, Ulucami, Yeşil Türbe, Emir Sultan, Cumalıkızık gibi tarihi ve kültürel mekânlara ziyaretler gerçekleştirdi. Genç Liderler, daha sonra edebiyatçı, yazar, şair ve gazeteci Beşir Ayvazoğlu ile Vizyon Konuşmaları’nda bir araya geldi.



Yurtdışı Genç Liderlerin Programının ilk konuğu olan Ayvazoğlu, gençlerin kendisini edebiyata yakın bir ağabeyleri olarak görmelerini istedi. Bursa, Şehir, Edebiyat İlişkisi ve Türk Edebiyatında Batı Etkisi hakkındaki görüşlerini Genç Liderlerle paylaşan Ayvazoğlu, Bursa’yı “Bu coğrafyadaki halkın ana rahmine düştüğü” yer olarak niteleyerek, “Bursa Osmanlı Tarihi’nin ön sözü” diye konuştu.

Globalleşme kültürleri tehdit ediyor

Türk edebiyatında ve diğer sanat alanlarında Batılılaşmadan ve özellikle Fransız etkisinin ağır bastığından bahseden Ayvazoğlu, gençlerden gelen sorular üzerine hem Avrupa’ya tahsil için gönderilen öğrencilerin hem de Kırım Savaşı döneminde Beyoğlu’na yerleşerek yaşam tarzlarını İstanbul’a taşıyan İngiliz ve Fransızların bu değişimde önemli rol oynadığını belirtti.

Kendisine kültürel yozlaşma konusu sorulması üzerine Ayvazoğlu, globalleşmenin tüm dünyayı etkilediğini, Türk kültürü gibi Fransız, Alman ve Japon kültürünün de tehdit altında olduğuna dikkat çekti. Küreselleşmenin olumsuz etkilerinin yanı sıra olumlu etkileri de olacağını kaydeden Ayvazoğlu, farklı kültürleri tanımalarından dolayı Genç Liderlerin bu fırsatlardan yararlanma imkânına sahip olduklarını hatırlattı.

CMmMJQzWIAAu5HJ

Ünlü edebiyatçı, yazarların bir bakıma dünyayı yeniden inşaa ettiklerini ifade ederek, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da Bursa için öyle yaptığını söyledi. Yazar ve şairliğin şehirlerle bütünleşmesine Yahya Kemal’i örnek gösteren Ayvazoğlu, Aziz İstanbul şiirinden bazı kesitler okudu. Daha sonra Ayvazoğlu ve Genç Liderler toplu fotoğraf çektirdi.

Bursa programını tamamlayan Genç Liderler, Çanakkale ve İstanbul programıyla Türkiye ziyaretlerine devam edecek.

CMmMKlWWsAAfw5J

10 yılda 500 genç

Uzun vadeli bir çalışma olarak hayata geçirilen ‘Yurtdışı Genç Liderler Projesi’, ile yurtdışında yaşayan gençlerin eğitim ve sosyal başarılarını desteklemek, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve Türk toplumu için bir rol model olarak yetişmeleri amaçlanıyor. İlk olarak 2013 yılında Ankara’da hayata geçirilen proje kapsamında YTB tarafından gençlere Kişisel Gelişim ve Liderlik Seminerleri, Tarih ve Kültür Seminerleri, Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler Seminerleri, Kültür Gezileri ve Sosyal Etkinlikler konularında seminerler veriliyor. Her yıl farklı ülkelerden katılımların devam ettiği proje ile 10 yılda 500 gence ulaşılması amaçlanıyor.

YTB, Yurtdışı Genç Liderler Programı her sene farklı ülkelerden katılımlar ile devam ederek 10 sene içerisinde 500 gence ulaşmayı hedeflemektedir.

© SONHABER.NL