Geçtiğimiz bir yıl içinde Geri Dönüş Yasasından faydalanarak anavatanına dönmeyi hedefleyen kişilerin sayısının neredeyse yüzde 90 gerilediği belirtiliyor. Ancak yinede geri dönmeyi düşünenler farklı yöntemlere başvuruyor.

Yaklaşık bir sene önce değiştirilen Geri Dönüş Yasası birçok kişinin tepkisine neden olmuştu. Özellikle kısıtlanan haklar anavatanına geri dönmeyi düşünen kişileri zor durumda bırakmıştı.

Geçtiğimiz yıl içinde müracaat süresi sona eren Geri Dönüş Yasası’nın uzatılması için başlatılan mücadelede hazırlanan dosya milletvekillerine teslim edildi. Ancak konunun tekrar Meclis gündemine gelip gelmeyeceği henüz bilinmiyor.

Öte yandan Hollanda Göç Enstitüsü (NMI) tarafından açıklanan rakamlar değiştirilen yasa ile birlikte geri dönüşlerin de büyük ölçüde azaldığını gösteriyor. NMI bunun yerine deyim yerinde ise export yapılabilen, WIA, WAO, AOW ve ANW ödeneklileri ile ana vatanına dönenlerin arttığına dikkat çekiyor.

Geçen yıl temmuz ayına kadar, Hollanda vatandaşı dahi olsa bazı göçmenler aylık 600 euro maaşla birlikte ana vatanlarına dönebiliyordu. Hemen hemen her yıl aralarında özellikle Türkler, Sürinamlılar ve Faslıların bulunduğu ortalama 2 bin kişi bu yasadan yararlanarak anavatanına dönüyordu.

2014’de yürürlüğe giren yasa değişikliği ile birlikte geri dönüş yaşı 45’den 55’e çıkartıldı. Bunun yanı sıra yasa, daha sonra Hollanda’ya gelen ve en az 8 yıl legal olarak Hollanda’da kalanları kapsayacak hale geldi. Başka bir değişle bu yasadan Hollanda’da doğanlar yararlanamıyor.

NMI rakamlarına göre geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan yasa değişikliğinden sonra bu yasadan faydalananların sayısı da giderek azaldı. 2014 yılı ilk yarısında 2484 kişi Geri Dönüş Yasası’ndan faydalanmak için başvuru yaparken, bu yılın aynı döneminde bu sayı 246 kişiye düştü.

NMI yetkilisi Pedro Arens şimdi başka bir trendin daha yaygın olarak görüldüğüne dikkat çekerken, “Aslında bu yaş grubundakiler zaten döndü “ ifadesini kullanıyor.

Arens’a göre WIA, WAO, AOW ve ANW ödeneği ile birlikte anavatanına dönüş yapanlar arttı. Bu yılın ilk yarısında 246 Türk, 15 Faslı ve 2 Surinamlı bu hakkı kullanarak anavatanına dönüş yaptı. 2013 yılında bu hakkı kullanarak dönen 81 Türk toplam 91 göçmen bulunuyor.

© SONHABER.NL