Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Meksika sınırında ABD'li gümrük memurları tarafından 8 saat gözaltında tutulan 7 yaşındaki Guatemalalı küçük bir göçmen kız çocuğunun sıvı kaybı ve geçirdiği şoktan dolayı öldüğü açıklandı.

Federal Göçmenlik Bürosu tarafından doğrulanan olayda küçük kızın 163 kişilik bir grupla seyahat ettiği sırada Meksika sınırında bulunan Amerikalı gümrük memurları tarafından 8 saat boyunca gözaltında tutuldu. Bilinmeyen bir sebepten fenalaşan kız El Paso Hastanesi'ne kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Gümrük yetkilileri tarafından yapılan açıklamada kızın gözaltına alınmadan birkaç gün önce su tüketmediği bu nedenle de sıvı kaybı yaşadığı için öldüğü belirtildi.

Küçük kız çocuğunu gözaltına alan kişilerin onun hasta olup olmadığını bilip bilmedikleri ve gözaltı sırasında kendisine yiyecek ya da içecek bir şeyler verip vermedikleri bilinmiyor.

Yasalara göre Meksika sınırında yakalanan bir kişi 72 saatten fazla gözaltında tutulamıyor ve bu kişi Meksikalı ise hemen sınır dışı ediliyor.

ABD kötü gözaltı koşulları nedeniyle eleştiriliyor
ABD'nin Meksika sınırındaki göçmenlere kötü muamelede bulunduğu avukatlar ve aktivistler tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Gözaltında tutulan kişilerin aşırı soğuk ve temizlenmeyen odalarda battaniyesiz bir şekilde temel ihtiyaçlarından yoksun tutularak bekletildiği ileri sürülüyor.

Daha önce Arizona-Meksika sınırındaki benzer bir konuyla ilgili görülen başka bir davada mahkeme gözaltı koşullarının iyileştirilmesi ve gözaltındakilere yatak ve battaniye verilmesi yönünde karar aldığı biliniyor.

Trump yönetimi kaçak yollarla sınırı geçenlerin iltica başvurusu hakkını elinden almıştı
Geçtiğimiz ay ABD'ye sınırı olan Tijuana şehrine akın eden ve sınırı aşan 6 bin kadar göçmenin çoğu gözaltına alınmıştı.

ABD yasalarına göre yetkililer, kendi ülkelerindeki şiddetten kaçtıklarını söyleyen göçmenlerin iltica başvurularını kabul etmek zorunda. Ancak ABD yönetimi, Kasım 2018'de ülkeye güney sınırından yasa dışı yollardan giren göçmenlerin artık iltica başvurusu yapma hakları olmayacağını açıklamıştı.

Başkan Donald Trump, ABD-Meksika sınırına doğru karavan içinde ilerleyen bir göçmen kafilesini "ABD topraklarının istila girişimi" olarak nitelendirmiş ve sınıra asker konuşlandırmıştı.