Türkiye Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Batı Avrupa ülkelerinde yaklaşık 6,5 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Bu vatandaşlarımızdan bazıları çifte vatandaşlık hakkına sahip olmasına rağmen çoğu vatandaşımız Türk vatandaşlığına ve bunun yanında bulunduğu ülkedeki oturum kartına sahip. 
Sadece oturum kartı veya izni ile bir AB ülkesinde ikamet eden çoğu vatandaşımızın bilmediği bir kural bulunmakta. AB içerisinde seyahat ederken vatandaşı olduğunuz ülkenin pasaportunu yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Örnek olarak diyelimki Hollanda’da ikamet ediyorsunuz, bu ülkede oturma hakkınız var ve Türk vatandaşısınız. Çifte vatandaşlık hakkınız olmadığı için sadece Türk vatandaşı olarak görülüyorsunuz. Bu nedenle örneğin bir sınır kontrolü esnasında veya gittiğiniz ülkede gezerken görevliler sizden oturum kartınızın yanında Türk pasaportunuzu göstermenizi isteyebilir. Böyle bir durumda pasaportunu beyan etmeyen kişiye, para cezası kesilebilir.

Sonhaber.eu ekibinden ve aynı zamanda doğa fotoğrafçısı Halil Uygun’da geçtiğimiz günlerde böyle bir kontrole denk geldi. 

Bilindiği gibi şu sıralar Almanya’da gerçekleşen Avrupa Futbol Turnuvası nedeniyle sınır kontrolleri bir hayli sıkılaştı. Avusturya'dan Almanya'ya Passau üzerinden giriş yapan Uygun, Alman polisi tarafından durdurularak kimlik kontrolüne tabi tutuldu.

Uygun, yaşadıklarını Sonhaber.eu’ya anlattı: "Sıra bana geldiğinde polis durdurdu. Önce birbirimizi selamladık. Sonra görevli polis, ‘Almanca konuşuyor musun?’ dedi. Ben de Almanca anlıyorum ama konuşmakta zorlanıyorum dedim. Ön koltukta fotoğraf makinemi görünce, ‘sen fotoğrafçı mısın?’ diye sordu. Evet, doğa fotoğrafçısıyım ve basın mensubuyum dedim. Kimliğimi istedi, ben de Belçika'da ikamet ettiğim için oturum kartımı verdim. Ancak polis Türk pasaportumu sordu."

Kimlik kontrolünde Türk pasaportunu soran polise "Avrupa ülkesinde yaşıyorum ve başka bir Avrupa Birliği ülkesine ziyaret ettiğimiz zaman Türk pasaportu lazım mı ki?" diye soran Uygun polisin "Evet, lazım," diyerek yanıtladığını belirtti.

Uygun polisin, "Bulunduğun herhangi bir AB ülkesinden başka bir ülkeye geçerken, Türk pasaportunun mutlaka yanında olması lazım.  Çünkü çifte vatandaş değilsin ya da ikamet ettiğin ülkenin vatandaşı değilsin. Bunun para cezası var. Ancak bu konuda ilk kez karşılaştığın için ve bilgi sahibi olmadığın için seni bu kez affediyorum. İlle sınır polisini denk gelmenize gerek yok, başka bir ülkenin sınırları içinde polisin kimlik kartını sorduğu zaman da Türk pasaportunu sorma hakkına sahip olduğunu bilmen lazım.” şeklinde yanıtladığını belirtti.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Seyahat sırasında bagaj kaybı yaşamamak için bu ipuçlarına dikkat Seyahat sırasında bagaj kaybı yaşamamak için bu ipuçlarına dikkat

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş