Tatilini Türkiye’de geçiren binlerce gurbetçimiz yavaş yavaş dönüş hazırlıklarına başladı. Ancak yola çıkmadan önce yanınıza alacağınız şeyleri dikkatli seçmeniz gerekiyor. Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ülkelerde mücevher, para, hediyelik eşya, giysi ve gıda gibi farklı konularda uygulanan gümrük kurallarına uyulması gerekiyor. Bu kurallara dikkat etmeyenlere yüklü cezalar kesiliyor ve ellerindeki ürünlere el konuluyor.

İşte tatil dönüşü yanınıza alabileceğiniz ürünler hakkında bilmeniz gereken gümrük kuralları…

Gıda ürünleri
Türkiye’den AB ülkelerine seyahat edenler, gıda ürünleri konusunda dikkat etmelidir. AB’nin sağlık ve güvenlik standartlarına uymayan veya belirli hastalıkları yayabilecek ürünler yasaktır. Peynir, bal, sucuk ve pastırma gibi et ve süt ürünleri yasaklı mallar arasında yer alır. Kontrol sırasında bu ürünler bulunması halinde kişiye ceza kesilir ve elindeki ürünlere el konur. Ancak kişi başına 2 kilo kuru gıda (kuru fasulye, nohut vb.) ve 1 litre zeytinyağına izin verilmekte.

Tütün ürünleri ve alkol
AB ülkelerine seyahat edenler, kişisel kullanım amaçlı belirli miktarlarda tütün ve alkol ürünü getirebiliyor. Yolcular kişi başına 200 adet sigara, 50 adet yaprak sigara veya 250 gram pipo tütünü getirme hakkına sahip. Alkolde ise sadece 1 litre alkole izin verilmekte.

Avrupa'da Boris fırtınası: 10 kişi hayatını kaybetti! Almanya ve Avusturya tetikte! Avrupa'da Boris fırtınası: 10 kişi hayatını kaybetti! Almanya ve Avusturya tetikte!

Kullanılan ilaçlar
Kişiler, seyahat sırasında kullanacakları miktarda ilacı yanlarında taşıyabilirler. Reçeteli ilaçlar için reçete örneği bulundurulması tavsiye edilir.

Evcil hayvanlarla seyahat
AB yönetmeliğine göre, evcil hayvanların kuduz aşıları ve kimlik tanımlamalarının yapılmış olması gerekir. Türkiye’den AB’ye giriş yapacak evcil hayvanlar için ek kuduz titreme testi gerekir. Bu belgeleri olmayan hayvanlara giriş izni verilmez. Yani Türkiye’de bir hayvan sahiplenmek istediğinizde belgelerinin olup olmadığını dikkatlice kontrol etmeniz, sokak hayvanı ise bu belgeleri çıkartmanın birkaç aylık bir işlem olduğunu ve hemen AB’ye getiremeyeceğinizi göz ardı etmemeniz gerekir.
AB içerisinde birçok ülke için geçerli olan evcil hayvanla seyahat kurallarına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Para ve değerli eşyalar
Gümrük kontrollerinde 10.000 euro ve üzerindeki paralar ve değerli eşyaların kaynağı sorgulanır ve bildirilmemesi halinde ciddi cezalara maruz kalabilirsiniz. Unutulmaması gereken en önemli nokta kişi başına sadece 9999 euroya kadar taşıma hakkınızın olduğudur. Eğer bunun üzerinde bir para taşıyorsanız ve yakınınızla birlikte seyahat ediyorsanız, mutlaka elinizdeki parayı kişiler arasında tanzim etmeyi unutmayın.
Bununla ilgili daha önce yayınladığımız habere ve örneklere BURADAN ulaşabilirsiniz.

Altın ve gümüş
Özellikle Türkiye’den Avrupa’ya seyahat eden birçok kişi, faturasız altın takılarla yakalanıyor. Altın ve gümüş, ticari mal kabul edildiğinden, girişlerin yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Avrupa Birliği ülkelerine girişte ve çıkışta, gemi ve uçakla seyahatte takı veya altınların en fazla 430 euro, karayolu ile seyahatte ise 300 euroluk değeri aşmaması gerekmekte, Bunun üstünde mücevher veya altın taşıyanların yazılı bildirim yapması gerekmekte. 
Bununla ilgili daha önce yayınladığımız habere BURADAN ulaşabilirsiniz.

Çeyiz ve elbise
Türkiye’den AB’ye seyahat ederken kişisel kullanım için getirilen giysi ve çeyiz eşyalarında sınırlama bulunmuyor. Ancak ticari amaçla giysi ithal ederken gümrük vergisi uygulanabilir. Eğer yanınızda markalı bir giysi varsa mutlaka faturasını da yanınızda bulundurun.

Diğer ürünler (parfüm, elektronik eşyalar vb.)
Deniz ve hava yoluyla seyahat edenler için değeri 430 euro’ya kadar olan ürünler gümrüksüz olarak getirilebilir. 600 ml’yi aşmamak kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya losyon ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesi getirebilirsiniz.

AB gümrük kuralları değişiklik gösterebiliyor
Gümrük kuralları ve limitleri zaman zaman değişiklik gösterebilir. Güncel bilgilere ulaşmak için ilgili makamlardan veya gümrük yetkililerinden bilgi almanız önemlidir. Bu kurallara uyarak seyahatinizin sorunsuz geçmesini sağlayabilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş