Rotterdam Başkonsolosluğu birçok gurbetçinin farkında olmadığı bir elektronik hizmet hakkında duyuru yayınladı. Buna göre; resmi bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onayı olan Apostil işlemleri, elektronik ortamda da yapılabilmekte.
Özellikle yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin sıklıkla başvurduğu Apostil işlemleri, noter, konsolosluk veya resmi bir daireye gitmeden de halledebiliyor. Bu işleme “e-Apostil” işlemi deniyor. Bu elektronik sistem sayesinde Apostil uygulanmış belgelere ulaşmak için harcanan zaman, işgücü ve maddi kayıplar da engellenmiş oluyor.
Nasıl başvurulur?
E-Apostil başvurusu www.eapostil.gov.tr sitesi üzerinden yapılabiliyor. Başvuru yaparken E-Devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza veya TC kimlik kartı ile giriş yapılarak, apostil alınmak istenen belgenin uygulamaya yetkili kılınmış kuruma (Adalet Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı) iletilmesi gerekiyor.
Başvuru sonrası incelenen ve onaylanan belgeler yine www.eapostil.gov.tr sitesi üzerinden başvuru sahibine iletiliyor. İlgili kurum tarafından elektronik ortamda oluşturulan ve e-Apostil uygulanan belge, PTT tarafından Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) ile imzalanarak başvuru sahibine teslim ediliyor.
Elektronik belgelerin teslim edildiği yabancı resmi makamlar, bu belgelerin doğruluğunu, belgeyi “Belge Doğrulamak İstiyorum” düğmesini kullanarak teyit edebilmekte.
Hangi ülkelerde geçerli?
e-Apostil tasdiki gerçekleştirilen belge, Lahey Konvansiyonunun tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul ediliyor. Sözleşmeye taraf olan ülkelere ait güncel liste ile her bir ülkede Apostil onayı vermeye hangi makamların yetkili olduğuna dair bilgilere, bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Hangi belgeler için e-Apostil alınabilir
Elde edilen bilgilere göre e-Apostil sisteminden şuanda sadece “Adli Sicil Kaydı”, “Mahkeme Kararı” ve “Nüfus Kayıt Örneği” için Apostil alınabilmekte.
Doğum, ölüm ve evlenme kayıt örnekleri, isim denklik belgesi, diploma veya şirket kuruluş belgesi gibi diğer belgelerin Apostil işlemlerinin elektronik ortama aktarılması için çalışmalar devam etmekte.
e-Apostil hizmeti için ödenecek hizmet bedeli
Adalet Bakanlığı Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanlıklarınca verilen Adli Sicil Belgesi için (Sayfa sayısından bağımsız olarak) 50 TL (KDV Dahil), Adalet Bakanlığı Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanlıklarınca verilen Mahkeme Kararları için (Sayfa sayısından bağımsız olarak) 100 TL (KDV Dahil) olarak belirlenmiş durumda.
İçişleri Bakanlığı Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen Nüfus Kayıt Örneği Belgesi için (Sayfa sayısından bağımsız olarak) 50 TL (KDV Dahil) ödenmesi gerekmekte.
Birden fazla belge için Apostil tasdiki talep edilmesi halinde, her belge için ayrı olarak hizmet bedelinin ödenmesi gerekmekte.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.