Diğer yayımlayacağımız konular ise:





  • Bulgaristan’da Elektronik vinyet Dönemi
  • Bulgaristan’da hız sınırı
  • Bulgaristan’da Trafikte cezalarında artış
  • Bulgaristan’da Rüşveti şikayet edin
  • Bulgaristan’da Kaç Paket sigara bulundura bilirim
  • Bulgaristan’ı gündüz geçin




Bulgaristan yazı dizisinin ilk bölümünü: Gurbetçilerin sıla yolunda dikkat etmesi gereken Bulgaristan’da güvenlik sorunu devam ediyor





SILA Yolu’nun en sorunlu ülkelerinden biri olan Bulgaristan’da artık o eski sorunlar yok. Sofya – Sırbistan arası hariç diğer taraflar tamamen otoban. Güvenlik sorunu devam ediyor.





Bulgaristan’ı mecbur olmadıkça gündüz geçin. Yolculuğunuzu küçük konvoylar halinde yaparsanız daha iyi olur. Gelişi güzel her yerde durup mola vermeyin. Aracınızı güvenli olan park yerlerine park edin.





Yolculuk esnasında, özellikle dönüş yolculuğunda Sofya ve çevresindeki tabelaların yetersizliği dikkat çekiyor. En büyük sıkıntı sınır kapılarında beklemek. Özellikle Türkiye’den Bulgaristan’a girişte tüm yolcuların kimlik ve seyahat bilgileri teker teker bilgisayara işleniyor.





Başta Avrupalı savaşçılar olmak üzere, bir tek mülteci bile istemiyor. Ülkeye giriş çıkış yapan araçlar didik didik aranıyor.
Bulgaristan’da yollar artık eskisi gibi kötü değil, çoğunluğu otoban oldu. Sofya çevre yolu çalışması tamamlandı. Artık Sofya – Kapıkule arasındaki 280 kilometrelik yol tamamen otoban. Otobanlarda hız limiti 140 km. Sofya – Kapıkule arasındaki yolculuk süresiniz de iki saate düştü.





Sırbistan girişinden itibaren Sofya’ya kadar olan 100 kilometrelik yol güzergahında yollar virajlı, gidiş-geliş olmak üzere çift şerit. Özellikle bu yol güzergahı hem güvensiz, hem de çok kazalar oluyor. Geçtiğimiz yıl bu bölümde meydana gelen kazalarda 5 vatandaşımız hayatını kaybetti.





Sofya çevre yoluna bağlantı noktasındaki köprülü kavşak inşaatı başta olmak üzere çevre yolu çalışmaları bitti. Bu bölümdeki yol levhaları sizi şaşırtabilir, dikkatli olun. Türkiye istikametine doğru giderken Svilengrad, İstanbul, dönüş yolculuğunda ise Kalotina levhalarını takip edin.





KUYRUK ÇİLESİNİN ESİRİ OLMAYIN





Bulgaristan’da yaşanan sorunlardan bir tanesi de sınırlardaki aşırı yığılmalar. Bu sorun, bu yıl da devam edecek. Özellikle dönüş yolculuklarında ki aramalar can sıkıyor. Avrupalı savaşçılar, mülteci sorunu yüzünden sınır kapılarında araçların bagaj kapakları tek tek açılıyor, insan kaçakçılığı kontrolleri yapılıyor.





Tatil dönüşünüzü hep aynı güne denk getirseniz Kapitan Andreevo gümrük kapısında ki yığılmalar sizi canınızı sıkabilir.





Alternatif olarak Hamzabeyli sınır kapısını değerlendirin. Memleketinizde bir iki gün daha fazla kalmayı tercih ederek gümrük kapılarındaki kuyruk çilesinin esiri olmayın.





Bu sorunu başkent Sofya’da Bulgaristan yetkililerden sınır polisi, trafik, asayiş ve emniyet daire başkanlarıyla konuştuk ve şu önemli bilgileri verdiler: “Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesi bir ülke. Gereken neyse biz onu yapıyoruz.





Avrupa’da artan terör eylemleri ve mülteci sorunu yüzden gümrük kapılarımızda ki aramaları daha da titizlikle yapıyoruz. Dönüş yolculuklarında Avrupalı Türklerden sabır istiyoruz. En çok yığılma hafta sonu ve tatil günlerinde oluyor.





Bunun nedeni de dönüş günü olarak aynı günün tercih edilmesinden kaynaklanıyor. Dönüşlerini hafta sonuna denk getirmesinler. Diğer taraftan bir memur gümrük kapısında en fazla 3 saat çalışabilir.





Bu planlamayı da bilgisayar yapıyor. Yanı sınır kapılarında sıkça vardiya değişikliği oluyorsa buna bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Kural ne ise odur”





PARA BOZDURUN VEYA KREDİ KARTI KULLANIN





Bulgaristan Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen para birimi Leva. 1 Euro, 1,96 Leva’ya tekabül ediyor. Bu ülkede yapacağınız alış verişlerde kesinlikle ülkenin para birimini kullanmaya özen gösterin veya kredi kartınızı kullanın.





Ülke içerisindeki benzin istasyonlarının bir çoğunun içerisinde döviz büroları var. Paranızı orada da bozdurup ödemeniniz Leva olarak yapın.





WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!





© Fatih Özyar