Midden-Nederland Bölge Mahkemesi, karara bağladığı bir davada iki sanığı Urker Visgroothandel’ı (Urk Balıkçısı) Kasım 2013 tarihinde dolandırdıkları gerekçesiyle mahkum etti. Balıkçının sahibi ise mahkeme tarafından kendisini dolandıran iki kişiden birini rehin aldığı için mahkum etti.

Davadaki iki sanık balıkçıyı dolandırmak suçundan Mahkeme tarafından suçlu bulunmuş ve cezalandırılmıştır. Bu iki dolandırıcı sahte isim kullanarak balıkçıdan ürün alıp parasını ödememişlerdir. Mahkeme bu iki sanığa ayrı ayrı 100 ve 200 saat kamu yararına çalışma cezası vermiştir. Üçüncü bir sanık ise bu süreçte vefat ettiğinden savcılığın bu kişiyle ilgili iddianamesi reddedilmiştir.

Rehin alma/ kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu

Balıkçı şirket sahibi mahkeme tarafından kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işlediğinden cezalandırılmıştır. Şirket sahibi kendisini dolandıran kişiler hakkında polise suç duyurusunda bulunmuştur ancak kendince polisin yeterince hızlı ve ciddiyetle soruşturmayı sürdürmediğini düşünüyor. Bu sebepten dolayı kendisini dolandıran kişilerden birini rehin alarak onlardan ya parasının ödenmesini ya da satılık balıkların iadesini talep etmiştir. Bu eyleminden dolayı mahkeme bu kişiyi € 10.000,- para cezasıyla cezalandırmıştır. Mağdur olan balıkçı şirket sahibi böylece haklı olduğu davada haksız duruma düşmüştür ve ağır bir ceza almıştır. Bununla beraber bu şirket sahibi adli sicil kaydına kişiyi hürriyetinden yoksun kılma gibi ağır bir suçun kaydolmasına sebebiyet vermiştir.

Not: Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişilerin sakin ve soğuk kanlı olmaları gerekmektedir. Kendi sorunumu kendim çözerim düşüncesi ile yola çıkıp, bu davadaki şahıs gibi hareket etmek beraberinde büyük ve altından kalkılamaz sonuçlar doğurabilir. Hollanda gibi bir hukuk devletinde vatandaşlar asla kendileri ‘adalet dağıtmaya’ teşebbüs etmemeli ve kanunların öngördüğü gibi şikayet ve suç duyurusunda bulunmalı. Öfkeyle kalkan zararla oturur!