Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin uyguladığı gümrük kurallarına göre seyahat eden kişilerin yanlarında belirli miktar üzerinde bulunan nakit paralar,ı beyan etme zorunluluğu bulunmakta. Bu kurala uymayanlara ülkelerin kendi kanunlarına göre ceza kesilmekte. Geçtiğimiz günlerde Hırvatistan sınırında yaşanan bir vakada tam da bu kuralı ihlal eden kişiye 13 bin euro para cezası kesildi.

Hırvatistan Gümrüğü'nden yapılan açıklamada, olayın 10 Ekim 2024 tarihinde, Bosna-Hersek'ten Hırvatistan'a giriş yapan Alman plakalı bir araçta yaşandığı belirtildi. Hırvatistan'ın Svilaj Sınır Kapısı'na gelen Alman vatandaşı olduğu belirtilen sürücü yanında beyan edilecek bir şey olmadığını dile getirdi. Ancak araçta yapılan incelemede yanında 53 bin 100 euro nakit olduğu tespit edildi.

Yapılan açıklamada araç sürücüsüne gümrük kanununu ihlalden 13 bin 266 euro ceza kesildiği kaydedildi.

Beyan zorunluluğu
Avrupa Birliği içerisinde seyahat eden veya Türkiye gibi AB dışında bir ülkeye seyahat ederken, 10 bin euro veya daha fazla değerde para veya “diğer nakit varlıkların” gümrüğe beyan edilmesi gerekmekte. On bin euroya kadar olan değerler için (Yani 9.999 euroya kadar) beyan verilmesine gerek yok. On bin euro ve üzeri nakit için “Nakit Beyan Formu”nun doldurularak gümrük yetkililerine verilmesi gerekmekte.

Hırvatistan’da gurbetçiye 2 kutu böcek ilacı için 9 bin euro ceza kesildi Hırvatistan’da gurbetçiye 2 kutu böcek ilacı için 9 bin euro ceza kesildi

AB içinde seyahat ile ilgili gümrük kurallarını bu haberden okuyabilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Hırvatistan Gümrüğü

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş