HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Rutte kölelik geçmişi için özür diledi

Abone Ol

Başbakan Mark Rutte bugün hükümet adına ülkenin kölelik geçmişi ile ilgili özür diledi. Saat 15:00’de Den Haag’daki Milli Arşiv binasında yapılan toplantıda konuşan Rutte hem Hollandaca hem de kölelik geçmişi olan ülkelerin dilinde hükümet adına özür diledi.

Başbakan Rutte, konuşmasında Danışma Kurulu “Kölelik Tarihi Diyalog Grubu”nun hazırladığı “Geçmişin Zincirleri” adlı rapora da gönderme yaparak, geçmişte yaşanan olaylardan örnekler verdi. 

Köleliği insanlık suçu olarak tanımlayan Başbakan Rutte "Bugün, Hollanda hükümeti adına, Hollanda devletinin geçmişteki eylemleri için özür dilerim: Ölümünden sonra bu eylemlerden acı çeken dünya çapındaki tüm köleleştirilmiş insanlardan, onların kızlarından ve oğullarından ve onların bugüne kadar olan tüm torunlarından." ifadesini kullandı.

Milli Arşiv binasında yer alan konuşmaya Kölelik Tarihi Diyalog Grubu üyeleri, Surinam ile Karayipler’deki Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba ve Sint Maarten temsilcileri ile kabinenin son haftalarda görüştüğü ilgililer katılacak. Bunun yanı sıra konuşmada Başbakan Yardımcıları Hoekstra, Kaag ve Schouten ile Bakanlar Bruins Slot (İçişleri ve Krallık İlişkileri) ve Dijkgraaf (Eğitim, Kültür ve Bilim) da hazır bulunacak.

Başbakan  Mark Rutte’nın konuşması sosyal medya platformu twitter üzerinden hollandaca ve ingilizce olarak yayınlanırken, Youtube üzerinden de aktarıldı.

Başbakan Mark Rutte'nın konuşmasının tam metni için Rijksoverheid web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Diğer ülkelerde de özür dileniyor
Hükümet üyesi yedi bakan ise Hollanda sömürgesi olan Surinam ile diğer Karayip ülkelerinde düzenlenen törenlerde özür dileyecek.

Devlet yetkililerinin bulunacağı yerler şu şekilde sıralanmakta:
Bakan Weerwind (Yasal Koruma)Surinam'da.
Bakan Van Gennip (Sosyal İşler ve İstihdam).Bonaire’de 
Bakan Kuipers (Halk Sağlığı, Refah ve Spor) Sint Maarten’de 
Devlet Sekreteri Van der Burg (Adalet ve Güvenlik) Aruba'da.
Devlet Sekreteri Van Hufflen (Krallık İlişkileri ve Dijitalleştirme).Curaçao'da 
Devlet Sekreteri Van Ooijen (Sağlık, Refah ve Spor) Saba’da
Devlet Sekreteri Van Rij (Vergi ve Vergi İdaresi) St Eustatius'da

Hükümetin resmi olarak özür dilemesi, Hollanda’nın, köleleştirdiği kişilerin yakınlarına doğrudan maddi tazminat ödemesi anlamına gelmiyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.