Hollanda'da bir belediye, Gazze’deki olayları soykırım tehdidi olarak tanıdı Hollanda'da bir belediye, Gazze’deki olayları soykırım tehdidi olarak tanıdı

Haber: Halil Uygun 

Avrupa Birliği içerisinde Almanya’nın düzenli sınır kontrollerine başlayacağını açıklamasının ardından Fransa ve Avusturya’da sınır kontrollerinin uzatılacağını bildirdi. Bu ülkelerin ardından bir AB ülkesi daha sınırlarında sıkı denetim uygulanacağını açıkladı. Hollanda Almanya ve Belçika’yla arasında olan sınırlarda Kasım ayı itibariyle sıkı denetimler gerçekleştirileceğini duyurdu.

Hollanda hükümeti, Başbakan Dick Schoof’un öncülüğünde “şimdiye kadarki en sıkı sığınma politikası” olarak adlandırılan bir planı açıkladı. Bu kapsamda, Kasım sonundan itibaren Belçika ve Almanya sınırlarında sıkı sınır kontrolüne başlanacağı belirtildi.

Belçika sınırındaki belediyeler karardan rahatsız
Hollanda’nın bu kararı özellikle Belçika’nın Limburg bölgesinde bulunan belediyeleri endişelendirdi. Lanaken Belediye Başkanı Marino Keulen, sınır kontrollerinin yerel halkı rahatsız edebileceğini ve ekonomik zararlara yol açabileceğini belirtirken, Riemst Belediye Başkanı Mark Vos bu adımı “sağ politikaların bir uzantısı” olarak yorumladı.

Hollanda hükümetinin yeni sığınma politikası
Hollanda’da hükümeti oluşturan dört koalisyon partisi VVD, PVV, NSC ve BBB, yürütülen müzakerelerin ardından kapsamlı bir sığınma planında anlaşmaya vardı. 

Yeni düzenlemeye göre, sığınma izni süresi beş yıldan üç yıla indirilecek ve belediyeler artık mülteciler için konaklama sağlamak zorunda olmayacak. Bunun yerine, yalnızca asgari düzeyde hizmet sunulacak. Öte yandan, Suriyeli sığınmacıların “güvenli bölgeler” olarak nitelendirilen bölgelere geri gönderilmesi de gündemde. Hollanda, bu yönde bir adım atan ilk Avrupa Birliği ülkesi olabilir. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 2023 Ağustos ayında Suriyelilerin geri gönderilmesini engelleyen kararı bu yılsonunda yeniden gözden geçirecek.

Hükümet krizi ve acil durum yasası tartışması
Geert Wilders’ın aşırı sağ partisi PVV, sığınmacılara yönelik önlemlerin acil durum yasası kapsamında hızla devreye alınmasını istiyordu. Ancak NSC koalisyon ortağı, bu yasanın yasal temeli olmadığını belirterek öneriyi reddetti. Bu anlaşmazlık kısa süreli bir hükümet krizine neden oldu. Yapılan müzakerelerde, sığınma acil durum yasası uygulanmadan mevcut yasa ve prosedürlerin kullanılmasına karar verildi. PVV’nin baskısıyla planlar genişletilirken, NSC’nin yasal kaygıları da dikkate alındı.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Savunma Bakanlığı

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi