HOLLANDA

Hollanda devleti İslami eğitim veren Cornelius Haga Lisesi’ne tazminat ödeyecek

Hollanda’da mahkeme, İslami eğitim verilen Cornelius Haga Lisesi hakkında oluşturulan yanlış algı nedeniyle devletin okula tazminat ödemesine hükmetti.

Abone Ol

Den Haag Bölge Mahkemesi, Amsterdam Cornelius Haga Lisesi'nin yönetimi tarafından Hollanda devletine karşı açılan davada, okul hakkında yanlış algı yaratılması sebebiyle devletin tazminat ödemesine karar verdi.

Mahkeme açıklamasında, Şubat 2019'dan Ocak 2020'ye kadar devletin, Cornelius Haga Lisesi'nde ‘antidemokratik ve entegrasyon karşıtı görüşlere sahip kişiler bulunduğu’ yönünde yanlış bir algı oluşturduğu belirtildi. Bu algı, okulun kayıt yaptıran öğrenci sayısının ciddi şekilde azalmasına ve zarara uğramasına yol açtı.

Mahkeme, devletin okula tazminat ödemesine karar verdi, ancak tazminat miktarının daha sonra belirleneceği kaydedildi.

AIVD ve NCTV'nin hataları
Açıklamaya göre, Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesi'nin (AIVD) Şubat 2019'da yayımladığı raporda, okulda görev alan kişilerin bazı terör gruplarıyla bağlantılı olduğuna ve okul yönetiminin müfredatın yarısını Selefi öğretilere ayırmak istediğine dair iddialar yer aldı. AIVD, bu raporu okul kayıt döneminde kamuya açıklamıştı.

Ayrıca, 2019 yılında Ulusal Terörle Mücadele ve Güvenlik Koordinatörü'nün (NCTV) Amsterdam Belediye Başkanı'na yazdığı ve Selefilerin eğitim üzerindeki etkisine karşı uyarıda bulunan bir mektup kamuoyuna açıklandı.

Mahkeme, bu mektuptan bir gün sonra dönemin Başbakanı Mark Rutte'nin haftalık basın toplantısında velilere çocuklarını bu okula kaydettirmemelerini tavsiye ettiğini hatırlattı. Mahkeme, bu olayların ardından bazı medya organlarının okulu "nefret okulu" ve öğrencilerin radikal İslam ile beyinlerinin yıkandığı bir yer olarak tanıttığını belirtti.

NCTV'nin haberleri, "SIO ve okulda ciddi ve acil bir endişe verici durum olduğu" izlenimini yarattı. Ancak mahkeme, AIVD'nin bulgularının sadece "gelecekte ortaya çıkabilecek olası bir duruma" işaret ettiğini belirtti.

Okul devleti dava etti ve kazandı
Açıklamaya göre, farklı bakanlık ve kurumlardan oluşan bir heyet tarafından Nisan 2021'de yapılan incelemede, okuldaki derslerin kalitesi ve öğrencilerin güvenliği hakkında olumlu görüş bildirildi. Danıştay da Ekim 2022'de okul idarecilerinin kötü yönetim yapmadığına karar verdi.

Mahkeme, istihbarat kurumlarının raporlarında birçok hukuka aykırı unsur tespit etti ve "NCTV'nin Amsterdam Belediye Başkanı'na Mart 2019'da gönderdiği mektup ve başbakanın basına yaptığı açıklamalar göz önüne alındığında, devletin okulun büyümesini uygunsuz bir şekilde engellediği" sonucuna vardı.

2017/2018 eğitim-öğretim yılında 40'tan fazla öğrenciyle eğitime başlayan okulun, yeterli eğitim içeriği sağlamasına rağmen devletin oluşturduğu olumsuz algı nedeniyle zarara uğradığı kaydedildi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.