DÜNYA

Hollanda, emeklilerin en rahat yaşadığı ülkeler listesinde ilk 10'da

Dünya’da emeklilerin en rahat şekilde yaşadığı on ülke listesi güncellendi. İlk on ülke arasında Hollanda’da bulunuyor.

Abone Ol

Amerikalı medya şirketi U.S. News & World Report, çeşitli kriterlere dayalı olarak dünyadaki 'En İyi Ülkeler' sıralamasını kısa süre önce yayımladı. Bu sıralamada ülkelerin emeklilik olanakları da değerlendirildi. Değerlendirmede “erişilebilirlik, vergiler, sağlık hizmetleri, dostluk ve iklim” kriterlerini göz önünde bulundurdu.

Bu yıl da birinci sırada İsviçre yer alırken, Hollanda da ilk 10’a girmeyi başardı. İsviçre, 2017'den beri listede ilk 2'de yer alıyor. Ülke, sadece 2021 yılında birinciliği Kanada’ya kaptırmıştı. Bunun yanında, Yeni Zelanda, Portekiz ve Avustralya da özellikle emeklilik ve sosyal güvenlik sistemleri açısından yüksek puan alıyorlar.

İşte listenin ilk 10 ülkesi…
1 - İsviçre 

İsviçre, mükemmel sağlık hizmetleri ve düşük vergiler sayesinde hâlâ birinci sırada. Ancak emeklilik için dünyanın en pahalı ülkelerinden biri. İsviçre'de emeklilerin, özellikle büyük şehirlerde rahat bir yaşam sürdürebilmek için ayda en az 3.000 euroya ihtiyacı var.

2 - Yeni Zelanda 
Yeni Zelanda, geçen yıla göre iki basamak yükselerek ikinci sırada yer alıyor. Yeni Zelanda’da yaşam maliyetleri, özellikle kiralar ABD’ye kıyasla daha düşük. Ayrıca, vatandaşlar ücretsiz ya da sübvansiyonlu sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.

3 - Portekiz
Geçen yıl ikinci sırada yer alan Portekiz, bu yıl bir basamak gerileyerek üçüncü sıraya düştü. Güney Avrupa ülkesinde yaşayanlar, ayda 1.350 ile 1.800 euro arasında bir bütçeyle oldukça rahat bir hayat sürebiliyor.

4 - Avustralya 
Avustralya da geçen yılki üçüncülükten bir basamak düşerek dördüncü sıraya geriledi. Avustralya’nın en büyük şehirlerinde kira fiyatları, New York veya San Francisco gibi ABD şehirlerine kıyasla daha düşük, ancak son yıllarda konut fiyatları önemli ölçüde arttı. Avustralya, sosyal bir sağlık sistemine sahip, ancak vatandaşlar ayrıca özel sağlık sigortası da yaptırabiliyor.

5 - İspanya
İspanya, geçen yılki beşinci sıradaki yerini koruyor ve nispeten düşük kiralar ve vergiler sunuyor. Expatistan verilerine göre, Güney Avrupa ülkesinde ayda yaklaşık 1.800 euro ile rahat bir yaşam sürdürülebilir ve sağlık hizmetleri pahalı değil.

6 - Kanada 
Rahat bir emeklilik hayatı arayan Amerikalılar sıklıkla kuzeye, Kanada’yı tercih ediyor. Genel sıralamada dördüncü olan Kanada, emeklilik sıralamasında iki basamak daha düşük. Ayrıca sosyal amaç, yaşam kalitesi ve esneklik gibi faktörlerde de ilk 5’te yer alıyor, bu da emekliler için konforu artırıyor.

7 - Danimarka 
Danimarka, incelenen 89 ülke arasında en iyi yaşam kalitesine ve en iyi sosyal amaca sahip, ancak emeklilik açısından listenin zirvesinde değil. Bu İskandinav ülkesinin yedinci sırada yer alması, geçen yıla göre iki basamak yükseldiği anlamına geliyor.

8 - Hollanda 
Hollanda genel sıralamada ilk 10’da yer almasa da rahat bir emeklilik için en iyi ülkeler arasında sekizinci sırada bulunuyor. İkonik ve manzaralı doğasıyla Hollanda, yalnız seyahat için en iyi ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca sosyal amaç açısından 8. sırada bulunuyor.

9 - İsveç
İsveç, geçen yıla göre emeklilik sıralamasında iki basamak gerilemiş olsa da bazı alt kategorilerde hala çok yüksek puanlara sahip. İsveç, yaşam kalitesi ve sosyal amaç açısından ikinci sırada, ancak macera kategorisinde 20. sırada yer alıyor. Bu kategoride insanlar arasındaki dostluk ve hoş bir iklim gibi faktörler önemli bir rol oynuyor.

10 – Lüksemburg
Lüksemburg, emeklilik için en iyi ülkeler arasında ilk 10'da yer alırken, genel sıralamada ancak ilk 30’a girebiliyor. Büyük Dükalık, yaşam kalitesi açısından 17. sırada ve sosyal amaç açısından 16. sırada, ancak diğer kategorilerde yüksek bir sıralama elde edemiyor. Lüksemburg’da emekli maaşı fonuna katkıda bulunmak için, ister burada doğmuş olun ister olmayın, en az 10 yıl boyunca bu fona ödeme yapmanız gerekiyor.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.