Hollanda erken seçime gider mi?

Abone Ol

CDA Milletvekili Pieter Omtzigt'in Vergi Dairesinin çocuk bakım ödenekleri dosyasında göstermiş olduğu çaba yüzbinlerce seçmenin beğenisini kazanmıştı. Başbakan Rutte ise bu milletvekilinin hükümeti ilerde zora sokabileceği hissinden, hükümet kurma toplantısında, milletvekiline başka görev verilip meclisten gitmesine yol aramıştı. 

Bu olay ortaya çıkınca da çokça kullandığı argümanı yeniden öne sürdü. Neydi bu argüman 'hatırlamıyorum, tam aklıma gelmiyor' sözleriydi. Rutte'nin beşinci farklı olayda kullandığı aynı taktiği bu sefer kamuoyu tabiri caizse yemedi. 

Kamuoyu araştırma şirketleri Rutte'ye olan güvenin hemen tükendiğini ve artık Mark Rutte'de bu sefer 'hatırlamıyorum' argümanının tutmadığının farkındaydı. Lakin VVD en büyük parti olması nedeniyle VVD'siz bir hükümetin imkansız olduğu da aşikar. Ayrıca Rutte'nin yerini VVD partisinde dolduracak henüz yeni bir liderinde olmaması işleri iyice sarpa sardı. 

Anlaşılan odur ki Rutte parti içinden darbe yemesede kamuoyunda güveni bu kadar sert düşmesi VVD'nin er ya da geç taviz vereceğini göstermekteydi. İlk tavizi yeni meclis başkanı seçiminde gözlemledik. VVD partisi en büyük parti olmasına rağmen meclis başkanı adayı sunmadı ve D66 partisinin sunduğu adaya destek verdi. Burda VVD partisinin vermiş olduğu tavizi görmekteyiz. Bu taviz D66 lideri Sigrid Kaag'ın çokta işine yaradı diyemeyiz. Kaag yeni liderlik sloganıyla seçimlerde sükse yapsada, Rutte ile yapmış olduğu pazarlığın yeni liderlik çıkışının boş olduğunu gösterdi. 

Christenunie yani Hıristiyanlar Birliği partisi lideri Segers, Rutte ile bir hükümetin artık inandırıcı olmadığını söyledi. Lakin aradan bir hafta geçmesiyle tekrar medya üzerinden yaptığı açıklamada Rutte'ye yeşil ışık yaktı. "Rutte'ye ettiğim sözlerle olayı kişiselleştirdim ve etmemeliydim" diyen Segers, Rutte'ye aslında gelde barışalım mesajı vermekteydi. 

Lakin arka planda Rutte’nin gidişi daha fazla konuşulmaya başlandı. Daha önce Avrupa Birliği'nden gelen taleplere olumsuz cevap veren Rutte aslında gizliden yeni fonksiyonlara bakmıyor desek siyasetin kimyasına aykırı olur mu?  

Gelelim başlığımızın cevabına. Erken seçim olur mu? Bu işin en net cevabını Wilders verdi. Hodri meydan,  yeni seçime cesaretiniz var mı sorusuna, kendi partisi hariç hiç bir parti onay vermedi. 

Niye versinlerki, milletvekilleri zor bir süreçten sonra yeni milletvekili olmuşlar, koltuklarını riske atan seçime giderler mi hiç. Yani erken seçime kimse sıcak bakmıyor. Rutte ile hükümete girmeye çekiniyorlar  ama Rutte olmadan da hükümet olmuyor. Çözüm erken seçimden ziyade dönem içerisinde Rutte'nin Avrupa Birliği himayesinde yeni bir göreve gelmesiyle birlikte diğer hükümet ortağı partilerinde Rutte ile bir hükümete cesaret etmeleri için yol açacaktır. 

Eğer hiç hükümet kurulmaz ise, mart 2022'de olacak yerel belediye seçimlerinde, hem genel seçim için ve aynı zamanda yerel seçim için sandığa gidebiliriz.

Selami Çoşkun

Roermond Belediye Meclis Üyesi
MBO Sosyal bilimler Öğretmeni

İletişim: selami@sonhaber.eu