Hollanda Parlamentosu rengarenk oldu

Abone Ol

Değerli Sonhaber.eu okurları, yıllarca dijital alemde bir çok köşe yazısı okudum ve ilham aldım. Artık bir eğitmen olarak az da olsa bilgilendirip fikir beyan etmek istedim. Bir tebessüm ile hoşgeldin diyen Son Medya ailesine bu fırsat için müteşekkirim. 

Baştan söyleyeyim, bu işin feriştahı değilim ama olabilme ihtimali bile  heyecan oluşturuyor, velhasıl-ı kelam.

15-16-17 Mart seçimlerinin sonuçları resmiyete kavuşmasının ardından, 31 Mart'ta milletvekilleri yemin ederek görevlerine başladılar. Eski meclisten ayrılan toplam 69 kişinin yerine gelen yeni milletvekillerini beraber tanımaya ne dersiniz? 

Genel bilgi olarak şunu belirtelim ki Hollanda Temsilciler Meclisi'nde 150 milletvekili bulunmaktadır. 2017 seçimleri sonrası meclisteki kadın vekil oranı yüzde 35 idi. Bu oran 2021 seçimleri sonucunda yüzde 39'a yükseldi. 2010 yılında Temsilciler Meclisi'ndeki kadın vekil sayısı yüzde 41 ile şimdiye kadarki en yüksek oran olmuştu. Yani kadınların siyasete etkisi açısından şuan ki gelişmenin güzel olduğunu belirterek gelecekte daha fazla kadının karar mekanizmasında yer almasını umut ediyorum. 

İlk başörtülü vekil Kauthar Bouchallikht tarih yazdı! 

Hollanda tarihinde bir ilk olarak Yeşil Sol (Groenlinks) partisinden başörtüsü ile vekil seçilen Kauthar henüz daha 27 yaşında. Kendisini iklim aktivisti olarak tanıtan Kauthar daha öncede Yeşil Müslümanlar Vakfı'na başkanlık yapmıştı. Özellikle Hollanda’da yaşayan başörtülü kadınlarında mecliste kendilerini tanımlayabilmesi, çoğulcu siyaset için pozitif bir gelişme. Aynı zamanda D66 partisinde 27’inci sıradan aday olan Fonda Sahli'de başörtülü vekil olarak meclise girmesi bekleniyor. Sahli’nin meclise girmesi için D66 partisinin hükümete katılıp listedem bakan vermesiyle Fonda Sahli içinde milletvekilliği yolu açılacaktır. 

Tabiki bu gelişmeden rahatsız olan kesimlerde var Hollanda’da. Daha henüz ilk yemin töreninde, İslam karşıtı PEGİDA, mecliste başörtülü kadın vekil olmasını protesto etti. Ne diyelim it ürür kervan yürür! 

Hollanda Parlamentosu artık  daha da renkli

Toplam 150 milletvekilinden 22 milletvekili göç geçmişine sahip olan vekillerdir. Göçmen vekiller içerisinde başı çeken Fas kökenli vekiller. Şuanki durumda toplam 10 adet Fas kökenli vekil bulunmaktadır. Bunlardan bir taneside Meclis Başkanı Khadija Arib’tir. Denk Partisi'nde grup başkanlığını devralan Farid Azarkan’da Fas kökenlidir. Bu değişim ile Türk kökenli gurup başkanı bulunmamaktadır. Toplamda Türk asıllı milletvekili sayısı 5 oldu. Genel seçimlerin son sonuçlarına göre, meclise girmeye hak kazanan 5 Türk kökenli vekil ise, Nilüfer Gündoğan, Tunahan Kuzu, Mahir Alkaya, Hülya Kat ve Dilan Yeşilgöz-Zegerius oldu.

İlk Siyahi Lider Sylvana Simons! 

Hollanda tarihinde ilk defa siyahi bir kadın parti lideri olarak Simons Temsilciler Meclisi'nde yerini aldı. Daha ilk yemin töreninde Surinam bayrağı bulunduran maskesiyle kökenine sahip çıkan Simons medyanın ilgi odağı oldu. BİJ 1 partisinin lideri önümüzdeki dönem kendini çokça duyuracağa benziyor.  Ayrıca VVD partisinden Marielle Paul, D66 partisinden Jorien Wuite ve Raoul Boucke PVDA partisinden Habtamu de Hoop, Christinunie ( Hristiyan birliği ) partisinden Don Ceder,  siyahi asıllı milletvekilleri olarak mecliste yerini aldılar. 

Vekiller özellikle Hollanda’nın batı bölgesinden olmasıda manidar. Yüz ölçümü küçük olan Hollanda’da ‘Randstad’ bölgesi dışında vekil sayısının 4 sene önceye göre azaldığını görebiliriz. Bu çarpık paylaşımın Hollanda’nın faydasına olacağını düşünmüyorum. Mesela Zuid- Holland eyaletinde yaşayan 50 kişi milletvekili seçildi. Yani her 75.000 kişiye bir vekil sayısı düşüyor. Örnek olarak Drenthe eyaletinden sadece bir milletvekili mevcut ve 500.000 kişiye bir vekil düşüyor.

Ne kadarda Hollanda Anayasası'nın 50 inci maddesi parlementonun TÜM Hollanda halkını temsil ettiğini belirlemiş olsada, coğrafi dağılımında yerel sıkıntıların ülkesel mecliste duyulması için önemini görmezden gelemeyiz. Zira dağılım geniş oldukça alınan kararlarında bu doğrultuda geniş katılımla kabulleneceğine inanıyorum. 

Bir sonraki yazımda siyasetin rüzgarından esinlenip, bilgilendirici köşe yazımı yazmanın heyecanıyla Sonhaber okurlarına selamlarımı arz ederim. Bir sonraki yazıda buluşmak üzere.

Selami Çoşkun

Roermond Belediye Meclis Üyesi
MBO Sosyal bilimler Öğretmeni

İletişim: selami@sonhaber.eu