BELÇİKA

Hollanda ve Belçika'da korona hatırlatma dozu aşılamaları başladı

Hollanda ve Belçika’da özellikle yaşlılar, sağlık problemi olanlar ve sağlık çalışanları için korona hatırlatma dozu ve grip aşısı yapılmaya başlandı.

Abone Ol

Koronavirüs artık 2020 ve 2021'de olduğu gibi hayatı altüst eden bir hastalık olmasa da, Hollanda ve Belçika’da özellikle yaşlılar için tekrar bir hatırlatma dozu daveti gönderilmeye başlandı. Ayrıca, her yıl grip aşısı için davet edilen kişiler ve sağlık çalışanları da aşı randevusu alabilirler.

Belçika
Belçika’nın Flanders (Flaman) bölgesinde, 65 yaş üstü bireyler ve belirli sağlık sorunları olan yaklaşık iki milyon kişiye koronavirüs ve grip aşısı olmaları tavsiye edildi. . Bu tavsiye, özellikle 65 yaş üstü bireyler ve kalp, akciğer rahatsızlıkları veya diyabet gibi belirli sağlık sorunları olan insanlar için geçerli. Sağlık Departmanı, bu aşılarla savunmasız kişileri ciddi hastalık, hastaneye yatış ve ölüm riskine karşı korumayı ve aynı zamanda sağlık sistemini yoğun sonbahar döneminde hafifletmeyi amaçlıyor.

Sağlık sektöründeki çalışanlara da koronavirüs ve grip aşısı yaptırmaları öneriliyor. Koronavirüs aşısı kampanyası, 23 Eylül civarında (bakım evlerinde biraz daha erken) başlayacak. Aşılar, Pfizer tarafından üretilen ve JN.1 varyantına uyarlanmış aşılar olacak. Aşılar, aile hekimleri veya eczanelerde ücretsiz olarak yapılabilecek.

Grip aşısı ise Ekim ayının ikinci yarısında başlayacak. Grip aşısı ücretli olacak, ancak önerilen gruplar için kısmi bir geri ödeme sayesinde maliyeti en fazla 5 euro olacak. Bakım evlerinde grip aşısı da ücretsiz olarak sunulacak. Her iki aşı, Ekim ayının ikinci yarısından itibaren aynı anda yapılabilecek. Özel hedef gruplarına ait olmayan kişiler de bu aşıları olabilecek; bu kişiler için covid aşısı ücretsiz olacak, ancak grip aşısı için ücret ödemeleri gerekecek.

Hollanda
Hollanda’da da Salı günü itibariyle 60 yaş ve üzeri kişiler, sağlık problemleri olanlar ve sağlık çalışanlarına korona ve grip aşısı yaptırmaları tavsiyesinde bulunuldu. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü RIVM yapılacak korona aşılarının Pfizer/BioNTech tarafından üretildiğini ve yeni FLiRT varyantına karşı koruma sağlamak amacıyla uyarlandığını açıkladı.

FLIRT varyantı, son haftalarda koronavirüsün yeniden canlanmasına neden oldu. RIVM, Sağlık Konseyi'nin tavsiyesi doğrultusunda, hatırlatma dozunun önümüzdeki dört ay içinde yapılması gerektiğini belirtti.

Aşılama ve önceki enfeksiyonlar sayesinde çoğu insan, FLiRT varyantından diğer varyantlara göre çok daha az hastalanıyor. RIVM, bu varyantı şimdi normal bir solunum yolu enfeksiyonu olarak ele alıyor. Ancak, özellikle risk gruplarındaki kişilerin enfekte olmaları halinde ciddi semptomlar geliştirebileceği belirtiliyor.
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.