Hollanda Sosyal Sigortalar Kurumu SVB'nin Türkiye'den alınan emeklilik maaşlarını güncel olmayan Euro-Lira kuru üzerinden hesaplaması, birçok kişiyi mağdur ediyor. Bu durum özellikle emekli maaşının yetersizliği nedeniyle Sociale Dienst tarafından karşılanan AIO ek ödenek miktarında yapılan kesinti miktarlarını etkiliyor. Özkara Advocaten bürosu avukatlarından Mustafa Bal tarafından bu konu ile ilgili Yüksek Mahkemeye taşınan bir davada, kur mağduru olan kişileri yakından ilgilendiren önemli bir karar alındı. Mahkeme SVB’nin hukuksuzluk yaptığına hükmetti.

Avukat Mustafa Bal, Sonhaber.eu’ya yaptığı açıklamada, bu ay yüksek mahkeme tarafından alınan kararın bireysel bir davaya ait olmasına karşın emsal teşkil ettiğini, bu tür davaların sayısının artmasıyla ülke genelinde geçerli, yaşanan mağduriyetleri giderecek yeni bir sisteme geçiş için yeterli hukuki ve siyasi baskının da sağlanabileceğini vurguladı.

Sorunun kaynağı: Eski kur üzerinden hesaplama
Hollanda’da emekli olan bir kişinin maaşı sosyal asgari ücretin altındaysa, bu kişiye Sociale Dienst tarafından karşılanan AIO ödeneği verilmekte. Ancak bu ek ödeneğin belirli şartları var. Örneğin kişi hem Türkiye’de hem de Hollanda’da emekliyse, verilen AIO ek ödeneğinde kesinti yapılıyor. Kesintinin ne kadar olacağı Türkiye’de alınan maaşın miktarına bağlı. örneğin kişi Türkiye’den 10 bin TL emekli maaşı alıyorsa,  SVB bu maaşın euro karşılığı üzerinden ek ödenekte kesinti yapıyor.

SVB kesinti yapılacak miktarı hesaplamak için güncel Euro-Lira kurunu kullanmıyor. Bu durum, özellikle son yıllarda Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle, büyük bir soruna yol açıyor. SVB’nin hesaplamalarında kullanılan rakamlar, Türkiye’den alınan emeklilik maaşının gerçek değerini yansıtmadığı için kesinti yapılması gereken miktarı da etkiliyor. Bu konuda binlerce vatandaş mağduriyet yaşıyor.

Hollanda Yüksek Mahkemesi’nden emsal karar
Avukat Bal, 4 Haziran 2024 tarihinde Hollanda Yüksek Mahkemesi'nde görülen davanın binlerce mağdur için emsal teşkil ettiğini dile getiriyor.

Mustafa Bal Sonhaber’e yaptığı açıklama, “Mahkeme, SVB'nin güncel olmayan euro-TL kuru üzerinden yaptığı hesaplamaların hatalı ve hukuka aykırı olduğuna karar verdi ve hesaplamanın güncel kur üzerinden yapılması gerektiğine hükmetti. Bu karar, Türkiye'den emeklilik maaşı alan ve Hollanda'da yaşayan çifte vatandaşlar için önemli bir zafer niteliğinde.” dedi.

Bal Müvekkilinin Hollanda’dan emekli olduğunu, Hollanda AOW emekli maaşı yeterli olmadığı için AIO ek ödeneği aldığını, ancak Türkiye’den de emekli olması nedeniyle AIO ödeneğinde kesinti yapıldığını belirtti.

Hollanda'da henüz sağlık yardımına başvurmayan 150 bin kişi için son tarih 1 Eylül Hollanda'da henüz sağlık yardımına başvurmayan 150 bin kişi için son tarih 1 Eylül

Bal şöyle örnek verdi: “Örnek olarak, diyelim ki asgari almanız gereken miktar 1500 euro. Ancak sizin emekli maaşınız 800 euro. O zaman maaşınıza 700 euroluk bir ek ödenek veriliyor. Yurtdışından emekliliğiniz varsa bu 700 eurodan düşülüyor. SVB şöyle bir hesaplama yapıyor: Diyelim Ocak ayında maaşınıza yapılacak kesinti, bir önceki yılın son çeyreğinin ilk ayı olan Ekim’deki kurdan hesaplanıyor.”

Güncel kur üzerinden yapılmayan bu kesintiler nedeniyle mahkemeye gittiklerini belirten Mustafa Bal, “Müvekkilimde olduğu gibi birçok kişi bu durumdan mağdur oluyor. Bazen kur farkından dolayı aradaki fark ayda 100 veya 200 euroya kadar çıkıyor. Yasaya göre AIO ek ödeneği için gelirin o aya göre tespit edilmesi gerekiyor, SVB ise herkese standart bir prosedür uyguluyor. Mahkeme bunun değiştirilmesi ve güncel kura göre hesaplanmasına karar verdi.” dedi.

Avukat Mustafa Bal, Yüksek Mahkeme'nin kararı ile başvuru yapılan aylar için müvekkilinin maaşında düzeltme yapılacağını, ancak kararın geriye dönük işlemesi adına yeniden başvuru yapılacağını belirtti.

Bu mağduriyetlerin giderilmesi için dava açılmalı
Emsal teşkil eden bu davanın diğer mağdurlar için de açılarak mağduriyetlerinin giderilmesinin gerektiğine vurgu yapan Bal, “Bu tür davalar ne kadar çok açılırsa o kadar gündeme gelir ve siyasiler üzerinde bir baskı oluşturularak tüm mağdurlara fayda sağlayacak yasal bir değişiklik yapılabilir. SVB her üç ayda bir ne kadar kesinti yapılacağını hesaplıyor ama bunu bir önceki kura göre yapıyor. Kurum bu durumda binlerce emekli olduğunu ve herkes için ayrı hesaplama yapılamayacağını savunuyor. Ancak bu uygulamanın hukuksuz olduğu belgelenmiş oldu.” dedi.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş