HOLLANDA

Hollanda’da 1 milyonun üzerinde insan uyku ilacı bağımlısı

Abone Ol

Hollanda'da uyku problemi yaşadığı için aile hekimine başvuran kişilerin sayısı artıyor. Doktorlar ise bazen farklı teknikler bilmediği için, bazen de deyim yerindeyse “kısa yollu çözüm” olduğu için uyku ilacı reçete ediyor. Uyku problemi ve bağımlılık alanındaki uzmanlar ise çözümün; bağımlılık yapan uyku haplarını kullanmak yerine, “davranış tedavisinde” aranması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl uyuyamadığı için ilaç kullanan kişilerin sayısının 1 milyon 326 bin kişiye çıktığı belirtiliyor. Bu yıl yapılan bir ankette de her 5 kişiden 4’ünün farklı sebepler nedeniyle uyumakta sorun yaşadığı ortaya çıktı.  

Uyku sorunuyla aile hekimine başvuran kişilere genellikle geceyi daha iyi geçirmek için bir ilaç (çoğunlukla benzodiazepin) reçete ediliyor. Bağımlılık uzmanlarına göre 2020 yılından önce uyku ilacı kullananların sayısında düşme görülüyordu ancak bu tarihten sonra ilaç bağımlısı sayısında dikkat çeken artış yaşanıyor. 

Halk arasında “Benzo” olarak bilinen Benzodiazepin gibi ilaçların sadece kısa süreli uyku sorunlarında (örneğin cenaze sonrası yaşanan travma gibi) reçete edilmesi olumlu etki yaratıyor. Uzun süreli kullanımda bu ilaçlar bağımlılık yapabiliyor. Uzmanlar ise yapılan tüm uyarılara rağmen bu ilaçların uzun süreli kullanımının devam ettiğini belirtiyor.

Elde edilen verilere göre uyku sorunu ile baş edemediği için ev doktoruna giden her 3 hastadan 2’sine uyku ilacı reçete ediliyor ve bu birkaç sefer tekrarlanıyor. Sonuç olarak, daha fazla hasta ilaçları bırakamadığı için bağımlılık uzmanlarına başvurmak zorunda kalıyor. 

Çözüm, davranış terapisinde olabilir
Landelijk Alcohol ve Drugs Informatie Systeem (LADIS) verilerine göre, son yıllarda binlerce kişi bu ilaçlara bağımlı olduğu için tedavi olmak zorunda kaldı. Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland'ın başkanı Peter Vossenberg, bu kişilerin ilaçları bıraktığında uyumakta daha çok zorlandığını ve daha çabuk sinirlendiklerini belirtiyor. 

İnsanların neden sorun yaşadığına dikkatlice bakmak gerektiğini vurgulayan Vossenberg, davranış terapisinin bu anlamda yardımcı olacağını ancak daha fazla zaman ve para gerektirdiği için tercih edilmediğini belirtiyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.