Kabine, şehir merkezlerine ‘Sıfır Emisyon Bölgesi’nin getirilmesine onay verdi. Başka bir değişle belediyeler önümüzdeki yıl şehir merkezlerine veya kentin genelinde benzin ve dizelle çalışan ticari araçların girişine izin verilmeyecek alanlar oluşturacak.

Schoof başkanlığındaki Kabine, Ocak 2025’ten itibaren Hollanda’daki 14 şehirde, kirletici hafif ticari araçlar ve kamyonlar için ‘emisyonsuz bölgeler’ oluşturulmasına onay verdi. Bu yeni düzenlemede bazı istisnalar da olacak.

Ulaşım ve Çevre Bakanı Jansen, Cuma günü Belediye Başkanları ile yaptığı görüşmede,  Rutte Kabinesi'nin politikasını devam ettireceğini söyledi. Bakan Jansen yakın bir tarihte bu yeni yönetmeliği Temsilciler Meclisine de ileteceğini kaydetti.

Hollanda’da öğrenci konut krizi önümüzdeki yıllarda daha da artacak Hollanda’da öğrenci konut krizi önümüzdeki yıllarda daha da artacak

Sıfır emisyon bölgesi (ZE-zone) nedir?
Belediyeler, 1 Ocak 2025'ten itibaren, kirletici hafif ticari araçların ve kamyonların giremeyeceği bir şehir bölgesi belirleyebilecek.Belediyeler, bu şekilde şehirlerdeki ince partikül maddeleri (PM) ve CO2 emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. Bu bölgeye sıfır emisyon bölgesi (ZE-zone) deniyor.

ZE bölgesinin sınırları en azından şehir merkezi ve çevresindeki mahalleleri kapsayacak şekilde ayarlanacak. Bu bölgeye örneğin, elektrik veya hidrojenle çalışan araçlar gibi, sadece zararlı maddeler salmayan araçlarla girilmesine izin verilecek.

Belediyelerin yetkisinde
Aslında şehrin beli bir bölümünde veya tümünde uygulanacak yasak ulusal hükümetin yetkisinde değil. Belediyeler bu tür sıfır emisyon bölgeleri oluşturma konusunda kendi yetkilerine sahipler.

Bu anlamda Bakan Jansen hükümet olarak, sadece belediyelere uygulayabilecekleri bir düzenlemeyle ilgili yön göstermek istediklerini ancak belediyelerin kendi kararlarını vermekle yetkili olduklarını dile getirdi.

Belediyelerin 2025 ve sorası için sıfır emisyon bölgesi planları
Elde edilen bilgilere göre 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren hangi belediyenin ne zaman sıfır emisyon bölgesi uygulamasına geçeceği belli oldu.

1.1.2025’den itibaren  Amersfoort, Amsterdam, Assen, Delft, Den Haag, Gouda, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg , Utrecht, Zwolle kentlerinde sıfır emisyon bölgeleri oluşacak.

Önümüzdeki yıl bu uygulamaya geçen diğer şehirler ve uygulamanın başlayacağı tarihler şu şekilde:’s Hertogenbosch 1-3-2025, Groningen 1-4-2025, Haarlem 1-6-2025, Enschede 1-7-2025, ve Hilversum 2025 yılında (Tarih henüz netleşmedi)

2026 yılında ve daha sonra emisyonsuz bölgeye geçecek olan şehirler ve geçiş tarihleri: 
Dordrecht, Schiphol ve Zaanstad 1.1.2026 tarihinden itibaren
Arnhem 1-6-2026 tarihinden itibaren
Alphen a/d Rijn 1-7-2026 tarihinden itibaren
Venlo 1-1-2027 tarihinden itibaren
Almere ve Deventer 1-1-2028 tarihinden itibaren
Apeldoorn ve Ede 1-1-2030 tarihinden itibaren

Sıfır Emisyon Bölgesinin Çevre Bölgeleri ile farkı
Bir sıfır emisyon bölgesi, çevre bölgesi (milieuzones) ile aynı değil. Çevre bölgesi, belirli dizel araçların giremeyeceği bir alandır. Şu anda bazı şehirlerde çevre bölgeleri zaten bulunuyor. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Haber Merkezi