Eskiden beri yağmurun bol olduğu Hollanda’da kuraklık yaşanıyor. Birçoğumuz inanmakta güçlük çekiyor. Ancak bu hafta elde olan verilere dayanarak yapılan bir açıklamaya göre, yağış açığı 290 mm'ye kadar yükseldi. 2018'de yaşanan yağış açığı ile aynı seviyede olmasına rağmen mevcut kuraklık 2018 ile karşılaştırılacak gibi değil.
Neden bu fark oluştu ve şuanda yaşadığımız kuraklığı nasıl açıklayabiliriz? Weeronline bu sorulara cevap niteliğinde bir makale yayınladı.
Weeronline Meteorologlarından Jaco van Wezel’ın kaleme aldığı makaleye göre 2018 ile 2022 arasındaki temel fark, genel olarak ülkedeki manzaranın ne kadar yeşil göründüğünde yatıyor. NASA’ya ait havadan çekilen görüntülerde 2018 Ağustos ayında Hollanda manzarasının büyük bir kısmı sarıya dönmüş olarak gözüküyor.
Bu yıl bölgesel olarak da durum böyle, özellikle Zeeland, Zuid Limburg, Gelderland ve Twente'de aynı manzara ile karşılaşılıyor. Bu yıl kuraklık, 2018'dekinden daha sık bir yağış geçişleri ile kesintiye uğradı ancak bu yeterli gelmedi.
NASA’ya ait 12 Ağustos 2022 tarihli Hollanda görüntüsü 2018’e göre daha yeşil:
Kuraklık – Yağmur
2018 baharında, toprağa düşen yağış miktarı oldukça sınırlıydı ve Haziran 2018'e kadar neredeyse hiç yağmur yağmadı. Temmuz 2018'de hava çok güneşli, çok sıcak ve neredeyse tüm ay boyunca kuru geçti. Sonuç olarak, giderek daha fazla buharlaşma oldu ve çevre hızlı bir şekilde kurudu.
Bu yıl kuraklık Nisan ayının ikinci yarısından beri devam ediyor ve o zamandan beri yağışlar geçişler halinde oluyor. Çok güneşli ve kuru havanın olduğu haftalarda, birkaç günlüğüne bölgesel sağanak yağış geçişleri ile kesintiye uğradı.
Bölgesel farklılıklar şu anda büyük. Twente'de çimenler topluca sarardı. Geçen hafta çoğu yerde neredeyse hiç yağmur yağmadı.
Yeraltı suyu seviyeleri düşüyor
Özellikle çim, birkaç haftada bir yağan yağmurdan yararlanır. Kuruyan sert toprağa düşen yağmur, çimlerin kök saldığı toprağın en üst tabakasına nüfuz eder, ancak toprağın daha derinlerine inmez veya güçlükle nüfuz etmeye çalışır. Bu durum esas olarak yeraltı suyu ile beslenen ağaçları etkiler.
Yeraltı suyu seviyelerine bakıldığında ara sıra yağan az miktarda yağmur, yeraltı suyunu beslemekte yetersiz kalır veya neredeyse hiç yenilemez. Sadece bölgesel olarak, kısa sürede çok fazla yağmur yağdığında yeraltı sularında hafif bir artış görülebilir.
Geçen hafta çok yağmur yağan yerlerde çimenler yeniden yeşerirken, giderek daha fazla ağacın yaprakları kuruma gösterdi. Kavaklar, huşlar ve kayınlar kuraklığa çok duyarlı ve bu nedenle yapraklarını dökmeye başladı. Meşeler ayrıca kuraklık stresinden muzdarip ve (hala yeşil olan) palamutlarını büyük ölçüde kaybediyor.
Cuma gününden itibaren ülkede sağanak yağış ihtimali var, ancak bunların ne kadar büyük ve şiddetli olacağı henüz belli değil. Daha yağışlı bir havaya geçiş bu sefer her halükarda mümkün değil gibi gözüküyor. Yani doğada kuraklık sonbaharda da devam edecek.
Nehir suyu seviyeleri
2018 ağustos ayında nehir suyu seviyeleri bu yıl kadar kötü değildi. Bu yaz çok az erimiş su nehirlere karıştı ve Ren havzasına çok az yağmur yağdı. Geçen haftanın sonunda, İsviçre'de aniden aşırı miktarda yağmur yağdı. Bu sadece esas olarak rezervuarlarda ve güney Almanya'daki Ren Nehri'nde su seviyelerinin yükselmesine neden oldu ancak Hollanda’ya gelmeden Ren'deki su seviyesi giderek azaldı. Bunun nedeni, yukarı akışta çok fazla su tutulması.
Nehirlerdeki düşük su seviyelerinin nakliye için önemli sonuçları bulunuyor ve su kalitesi de aşırı bir şekilde bozuluyor.
Geçen hafta Ren nehri su seviyesi, Ekim 2018'den beri en düşük seviyeye kadar geriledi. Su seviyesinin şimdiden rekor düşük seviyeye ulaşması endişe verici nitelikte. Ortalama olarak, Ren sadece Ekim ayında en düşük seviyesine ulaşır. Bunun nedeni, erime suyunun arzının durması ve dağlardaki yağışlı mevsimin henüz başlamamış olması..
Son söz...
Yıldan yıla artan genel bir kuraklık da şuandaki yaşadığımız tabloda büyük rol oynuyor. Son altı yılda, 2021 hariç, beş yıl boyunca kuraklık dönemleri yaşandı.
Kurak geçen yıllar birbirini takip ettiğinde, doğa daha fazla zorlanıyor ve iyileşme süresi de kalmıyor. 2018'de çok zor zamanlar geçiren ağaçlar sonraki yıllarda daha az büyüdü. Kuraklık 2019'da daha az şiddetliydi, ancak doğa üzerindeki etkisi daha az değildi. 2018-2019 kışında da az yağmur yağdı, ardından yine çok kuru bir dönem geçirildi.
Bu yılki kuraklık öncesinde yağışlı bir dönem geçti. Sonuç olarak, bahara iyi yeraltı suyu seviyeleri ve makul nehir seviyeleri ile başladık. Ağaçlar da 2021'de bir miktar toparlanabildi.
Son olarak, kuru yazlar yağışlı geçen yazlardan daha yaygın hale geldiğinde, ülkemizdeki doğa gözle görülür şekilde değişecektir.
Ren Nehrinin Holland'ya giriş yaptığı nokta Lobith
2020
2022
Haber Foto: Hendrik Kuterman - Unsplash (Kinderdijk 2019)
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.
Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz: t.me/sonhabereu
WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın