HOLLANDA

Hollanda’da 2023’de vatandaşın cebi nasıl etkilenecek?

Abone Ol

Yeni bir yıla hazırlanırken, şuana kadar yapılan açıklamalarda, birçok kişiyi ilgilendiren değişiklikler olduğu görülmekte. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren vatandaşın cebini etkileyecek değişiklikler arasında sağlık ve kira yardımı ödenekleri, çocuk bakımı, trafik cezaları gibi birçok kalem bulunmakta. 

Sizin için mümkün olduğu kadar çok değişikliği listeledik. Haberimizde bulunan konu başlıkları şu şekilde:
Sağlık sigortası primleri artacak
Sağlık sigortası yardımı ödeneği
Sağlık sigortası paketinde değişiklik
Kira yardımı ödeneğinde değişiklik
Asgari ücrete zam yapılacak
Ödenek miktarları artırıldı
Kostendelersnorm yaş sınırı
Çocuk parası(Kinderbijslag)

Çocuk Bakım Ödeneği (Kinderopvanttoslag) 
Çocuğa Bağlı Bütçe (kindgebonden budget)
Araba, uçak ve seyahat

2023 Trafik cezaları 
Elektrik ve doğal gazda tavan fiyat uygulaması

İşten ve varlıklardan elde edilen gelir

Sağlık sigortası primleri artacak
Sağlık sigortası şirketleri 2023 yılı prim miktarlarını açıkladı. Önümüzdeki yıl prim miktarları şirketten şirkete farklılık gösterse de yüzde 2 ile yüzde 15 arasında değişen miktarlarda zam yapıldığı görüldü. önümüzdeki yıl aylık sigorta prim miktarı ortalama 10 euro kadar artacak. 

Temel sigorta paketinde geçerli olan kolektif sigorta poliçesi kaldırıldı. Örneğin işveren tarafından tanınan kolektif sigorta poliçesi özelliği ek sigorta paketinde uygulanmaya devam edecek.

Sağlık sigortası yardımı ödeneği
Sağlık sigortası için vatandaşa verilen yardım ödeneği (Zorgtoeslag) miktarları önümüzdeki yıl artıyor. Kişinin gelirine bağlı olarak verilen bu ödenekte 2023 yılında en yüksek miktar 412 euro olarak sınırlandırıldı. 

Bunun yanı sıra sağlık yardımı gelir sınırı da artırıldı. Tek başına yaşayanlar için sınır 38.520 euro'ya çiftler içinse 48.224 euro’ya çıkartıldı

Kişinin kendi ödemesi gereken risk payı (Het eigen risico) miktarı önümüzdeki yıl 385 euro olacak. Risk payı miktarı azami 885 euroya kadar çıkartılabilecek.

Sağlık sigortası paketinde değişiklik
Önümüzdeki yıl itibariyle sağlık sigortası paketi kapsamına giren ürünler listesinde değişiklik yapıldı. Birçok vatandaşın kullandığı D vitamini paketten çıkartıldı.

Hamilelik döneminde uygulanan kombinasyon testi temel paketten çıkarıldı. Bunun yerine  tıbbi bir gereklilik durumunda doğum kusurlarını ve kalıtsal hastalıkları tarayan “İnvaziv Olmayan Prenatal Test” (NIPT) uygulaması için ödeme kapsamına alındı.

Covid-19 kaynaklı hastalıklara yönelik uygulanan fizik tedavi, iyileştirici tedavi, mesleki terapi, konuşma terapisi veya diyet 1 Ağustos 2023 tarihine kadar ödenmeye devam edecek. 

Kira yardımı ödeneğinde değişiklik
Önümüzdeki yıl için kira yardımı (Huurtoeslag), kişinin varlık miktarı ve evlerin kira bedeli sınırında değişiklik yapıldı. 

1 Ocak 2023 tarihinde kira yardımı alabilmek için tek başına yaşayanların elindeki varlık değerinin en fazla 33.748 euro, çiftlerinse 67.496 euro olması gerekiyor.  Öte yandan kira yardımı alabilmek için konutun kirasının en fazla 808,06 euro olması şartı bulunacak.

Asgari ücrete zam
Önümüzdeki yılın başından itibaren asgari ücretlere yüzde 10,15 zam yapılacak. Bu durum tüm ödenek miktarlarının da artmasına neden olacak. 

Bununla birlikte 2022 ikinci yarısı geçerli olan brüt 1.756,20 euroluk asgari ücret, 1 ocak 2023 itibariyle 1.934,40 euroya yükseltildi. Tam zamanlı çalışan, 21 yaş ve üstü kişiler için yasal brüt asgari ücret  aylık 1.934,40 euro, haftalık 446,40 euro ve günlük 89,28 euro olacak.

Ödenek miktarları artacak
AOW ödeneği alanların eline; tek yaşayanlar için aylık 1330,67 euro, evli veya birlikte yaşayanların ise 1807,20 euro geçecek.

Bu artış sosyal ödenek (bijstandsuitkering) alanlar için de geçerli olacak. 1 ocak 2023 itibariyle tek başına yaşayan ve sosyal ödenek alan bir kişinin eline aylık 1195,66 euro, çiftlerin eline ise 1708,08 euro geçecek. (bu miktarlar tatil parasını da içermekte)

Diğer ödenek miktarlarını görmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Aile içinde ‘Kostendelersnorm’ yaş sınırı
1 Ocak 2023 tarihi itibariyle maliyet paylaşımı standardında (kostendelersnorm ) ailesi ile birlikte kalan çocuklar için uygulanan yaş sınırı 21'den 27'ye çıkartıldı.

Çocuk parası (Kinderbijslag)
Halk arasında çocuk parası olarak bilinen “Kinderbijslag” ödeneğine 2023’de zam yapılacak. Çocukların yaşına ve ikamet ettiği adrese göre değişiklik gösteren ödenek miktarları 3 aylık dönemler halinde ödenmekte. 2023 yılında 21 ila 36 euro arasında zamlanacak.

Çocuk Bakım Ödeneği (Kinderopvanttoslag) 
Önümüzdeki yıl Çocuk Bakım Ödeneği (Kinderopvanttoslag) kreşler (De dagopvang) için azami saat ücreti yüzde 6,54 artarak 9,06 euroya, saatlik Okul dışı bakım ücretleri (De buitenschoolse opvang) de yüzde 6,54 artarak 7,79 euroya çıkartıldı. Misafir Çocuk bakımı (De gast ouderopvang) için azami saatlik ücret ise yüzde 4,29 artarak 6,80 euroya çıkartıldı

Çocuğa Bağlı Bütçe (kindgebonden budget)
Çocuğa Bağlı Bütçe yardımında (kindgebonden budget) ebeveynlerin alacağı aylık miktarında 36 euro zam yapıldı. Bunun yanı sıra üçüncü çocuktan sonra ödenecek miktarlarda 44 euro zam yapılacak. Bunun yanı sıra tek başına çocuk yetiştiren ebeveynlere daha fazla ödeme yapılacak. 

Araba, uçak ve seyahat 
Şuanda benzin ve motorine uygulanan vergi indirimi ocaktan itibaren 6 ay daha geçerli olacak. Kabine bir değişiklik yapmazsa 1 Temmuz itibariyle bu kalemlere uygulanan vergiler artırılacak.

Önümüzdeki yıl şirket üzerinden satın alınan elektrikli araçlar daha pahalıya gelecek. Kişilerin ödediği yüzde 16’lık ek miktar sadece katalog değeri 30.000 euroya kadar olan araçlar için geçerli olacak. Bu fiyatı geçen araçlarda yüzde 22’ye çıkartılacak.

Vergisiz ve kilometre başına 19 sent olarak ödenen iş-ev arası trafik mesafesi için verilen seyahat ödeneği (reiskostenvergoeding) 21 sent’e çıkartılacak. Seyahat ödeneği 2024 yılında 24 sent’e çıkacak.

Seyahate uçakla gidecekleri üzecek bir haber de biletlere gelen zamlar. Uçuş vergisi 7,95 eurodan 26,43 euroya çıkartılacak.

2023 Trafik cezaları 
Trafik cezalarına da zam yapılacak. Şimdiden açıklanan rakamlara göre cezalar ortalama yüzde 9 artacak. 2023 trafik cezaları için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Elektrik ve doğal gaz tavan fiyat uygulaması
Önümüzdeki yıl tüketiciler için tavan fiyat uygulaması geçerli olacak. 1 ocak itibariyle resmi olarak uygulamaya girecek olan tavan fiyat uygulamasında 
Gaz için maksimum oran: 1200 metreküp tüketime kadar kullanımda metreküp başına 1,45 euro
Elektrik için maksimum oran: 2900 kWh'ye kadar kullanımda kilovat saat başına 40 sent

Bunun yanı sıra enerjiye uygulanan vergi indirimi 1 ocak itibariyle kaldırılacak. Gaz ve elektrikte uygulanan yüzde 9’luk vergi yüzde 21’e çıkartılacak. 

İşten ve varlıklardan elde edilen gelir
İşverenlerin kendi inisiyatifinde evden çalışan personeline ödediği “Vergisiz evde çalışma ödeneği” çalışılan gün başına 2,13 euro'ya çıkıyor. ,

Çalışanlar için vergiler önümüzdeki yıl düşürülüyor. Vergi beyannamesinde “de eerste schijf” tarifesi yüzde 37,07’den yüzde 36,93’e düşürüldü. İlk tarife diliminin limiti de 69.398 eurodan 73.031 euroya çıkartıldı. Bu gelir sınırının üzerinde geliri olan kişiler yüzde 49,50’den vergi ödeyecek.

Bunun yanı sıra “arbeidskorting” miktarı da 4260 eurodan 5052 euroya çıkartılacak. 

Personeli olmayan serbest meslek sahipleri (ZZP’ers) için uygulanan kesinti (zelfstandigenaftrek ) miktarları da değişti. Bu kesinti miktarı 6310 eurodan 5033 euroya indirildi.

Birikimleriniz veya hisseleri olanlar 57.000 euroya kadar olan varlık miktarı için vergi ödemeyecek. Çiftler ve diğer ortaklıklar için bu sınır 114.000 euro.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.