HOLLANDA

Hollanda'da 2025'te elektrikli araçlardan yol vergisi alınacak, ücretler ne kadar olacak?

Hollanda’da önümüzdeki yıl yol vergileri artıyor ve elektrikli araçlardan da vergi alınmaya başlanıyor. İşte bu araçlar için 2025'te ödenecek vergi miktarı...

Abone Ol

Önümüzdeki yıldan itibaren elektrikli araçlardan yol vergisi alınmaya başlanacak. Benzinli araçlara kıyasla indirim uygulanacak olsa da, elektrikli araç yol vergisi miktarı bu araç sahiplerine yüzlerce euroluk ek masraf yaratacak.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), bu yıl satın alınan yeni arabaların üçte birinin tamamen elektrikli olduğunu açıkladı. Temmuz ayında kayıtlı elektrikli araç sayısının 502 binin üzerinde olduğu ve bunun da ülkedeki tüm araçların yaklaşık %5'ini oluşturduğu belirtildi.

Hollanda’da elektrikli araç sayısının artmasıyla fosil yakıt alımı azalacak ve bu durum devlet kasasına giren miktarı önemli ölçüde düşürecek. Bu yüzden, örneğin ‘kilometre başına ücretlendirme’ gibi çözümler düşünülüyor. Ancak bu uygulamaya geçilmeden önce, elektrikli araçlar için alınacak yol vergisi (MRB) artırılacak.

Tüm elektrikli araçlar için yol vergisi alınacak
Eskiden, elektrikli araç satın aldığınızda veya kiraladığınızda, belirli avantajlar geçerli olurdu. Örneğin, devlet teşviki aldıysanız, bunu korur ve düşük vergi oranı beş yıllık kiralama süresi boyunca geçerli olurdu. Ancak şimdi, elektrikli aracı olan kişiler de 2025'ten itibaren yol vergisi ödeyecek. Yani sadece yeni alıcılar değil, mevcut sahipler için de elektrikli araçlar daha pahalı hale gelecek.

Önümüzdeki yıl yol vergisinde indirim olacak


2024’te elektrikli araç sahipleri yol vergisi ödemiyor ancak 2025'te bu araçlar için de yol vergisi ödenmeye başlanacak. Yine de bu araçlara, 2025'te %75 indirim, 2026'da ise %25 indirim uygulanacak. Ancak 2030'da bu indirim tamamen kaldırılacak.

Gelecek yıl ne kadar ödeyeceğinizi hesaplamak oldukça karmaşık bir işlem. Yol vergisi tutarı, bilindiği üzere eyaletlere göre değişiyor. Önümüzdeki yıl en ucuz yol vergisi Noord Holland’da, en pahalı yol vergisi ise Zuid Holland’da olacak. Eyaletlere göre yol vergisi miktarlarını bu haberden okuyabilirsiniz.

2025'te elektrikli araçlar için yol vergisi ne kadar olacak?
TopGear, 2025'te elektrikli araçlar için yol vergisinin ne kadar olacağını hesapladı. Buna göre, yol vergisinin en yüksek olduğu eyalette bir Renault Zoe veya Peugeot 208 için yıllık 200 euro ek vergi ödemeniz gerekecek. Bir Tesla Model Y veya Volkswagen ID.4 için ise bu rakam yıllık yaklaşık 400 euro olacak. Ancak 2025'ten sonra elektrikli araçlar için yol vergisi hızla yükselecek.

2026'da elektrikli araçlar için yol vergisi ne kadar olacak?
Popüler elektrikli araçlar arasında en ucuzu olan bir Renault Zoe veya Peugeot 208, neredeyse bir Volkswagen Golf ağırlığında. 2026’da elektrikli araçlar için %25 indirim uygulanmasına rağmen, ödenecek vergi miktarı birdenbire yıllık 650 eurodan fazla artacak. Örneğin, Zuid Holland eyaletinde bir XC40 kullanıyorsanız, yılda neredeyse 1.300 euro daha fazla ödemeniz gerekecek.

Tesla Model 3 ve Model Y sahipleri yılda 800 ila 1.200 euro ekstra ödeme yapacak. Ağırlığı 2.715 kilo olan bir BMW i7 sahibinin ise %25 indirimle üç ayda 492 euro ödemesi gerekecek; bu da yılda neredeyse 2.000 euro demek.

2025 ve 2026'da elektrikli araçların ödeyeceği yol vergisi miktarı
TopGear, en hafif aracın en ucuz yol vergisi uygulayan eyaletteki maliyetini ve en ağır aracın en pahalı eyaletteki masrafını hesapladı. Ancak şunu unutmamak gerekir ki tüm tutarlar, enflasyon düzeltmesi nedeniyle biraz daha artacaktır.


©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.