Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Her yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren bazı değişiklikler olacak. Bunların başında kira artışı ve diğer sabit giderler gelmekte. 1 Ocak 2025’ten itibaren hayatımızı etkileyecek bu değişiklikleri sizler için listeledik.
İşte 2025 yılında kiracılar ve ev sahiplerini ilgilendiren değişiklikler…
2025’te kira fiyatları artacak
2025 yılında kiralık konutlarda oturanlar için ciddi bir kira artışı bekleniyor. Serbest piyasadaki konut kiraları en fazla yüzde 4,1 oranında artacak. Aylık yaklaşık bin euroya kadar olan orta segment konut kiraları neredeyse yüzde 8'e kadar çıkabilir. Sosyal konut kiralarında ise Temmuz ayında yüzde 5,8'e varan önemli bir artış bekleniyor.
Kira yardımı (Huurtoslag)
Önümüzdeki yıl kira yardımı ()Huurtoeslag) miktarı ortalama olarak aylık 12 euro artacak. Ancak, bu artış kiralara getirilen zammı tam olarak dengelemeyebilir. 2025 yılında kira yardımı almak isteyen kişiler için geçerli kira sınırı ise 900,07 euro.
Örnek hesaplama: 28 yaşında, haftada 40 saat çalışan, minimum ücretli bir birey, aylık 850 euro kira ödediği varsayıldığında, 2025 yılında toplamda 3 bin 156 euro kira yardımı alabilecek. Bu yardım, ayda 263 euroya denk geliyor.
Vergi Dairesinin web sitesinde yer alan Ödenek Hesaplama Aracı sayesinde 2025 yılı için kira yardımı miktarını hesaplaya bilirsiniz.
Ev sahipleri için değişiklikler
Ev sahipleri için de bazı değişiklikler söz konusu. Orta ve yüksek gelir gruplarındaki kişiler, daha fazla ipotek faizi indirimi (hypotheekrenteaftrek) avantajı elde edebilirken, düşük gelirli bireyler için bu avantaj azalacak.
Geçici çalışanlara kolaylık
Ayrıca, geçici iş sözleşmesiyle çalışanların ipotek alma süreci kolaylaştırılıyor. Şu an için 52 hafta boyunca çalıştıktan sonra alınabilen perspektif belgesi, 2025'ten itibaren 26 hafta sonunda alınabilecek.
Isınma
Bölge ısı ağına bağlı olanlar için iyi haber, denetim kurumu ACM, maksimum tarifeleri düşürdü. Bu nedenle enerji sağlayıcıları da tarifelerini aşağı çekmek zorunda kalacak. Sabit maliyetler artsa da değişken tarifelerdeki düşüş genellikle daha ağır basıyor. Vattenfall, ortalama bir müşterinin yılda 72 euro tasarruf edeceğini öngörürken, Eneco kullanıcıları yıllık ortalama 45 euro daha az ödeme yapacak.
Enerjide vergi indirimi ve maliyet artışı
Enerji vergilerinin bir miktar düşmesi de sevindirici bir gelişme. Ancak, şebeke yönetim maliyetleri önemli ölçüde artacak.. Elektrik şebeke fiyatının artması faturalara yıllık ortalama 70 euro daha artacağı anlamına gelecek. Bu artış, enerji ağının kapasitesini artırmak için yapılan büyük yatırımlardan kaynaklanıyor.
Gaz ve elektrik tarifelerinde artış
Bazı enerji sağlayıcıları, örneğin Essent ve Vattenfall, 1 Ocak itibarıyla gaz tarifelerinde artış yapacaklarını açıkladı. Vattenfall müşterileri, elektrik için de daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.
Düşük gelirli haneler için kötü haber
Düşük gelirli vatandaşlar için ise olumsuz bir gelişme söz konusu: Geçici Enerji Fonu (Tijdelijk Noodfonds Energie)2024 sonu itibariyle kaldırılıyor. Bu fon, artan enerji faturalarıyla başa çıkmakta zorlanan hanelere destek sağlamak amacıyla oluşturulmuştu. Ancak finansman konusundaki anlaşmazlık nedeniyle bu düzenleme sonlandırılıyor.
İçme suyuna zam
Gelecek yıl içme suyu daha pahalı hale gelecek. Musluktan akan her litre için çok fazla ödeme yapılmasa da, yıllık toplam maliyet artacak. 2024'te bin litre (1 m³) su için ortalama 2,39 euro ödenirken, 2025'te bu rakam yüzde 11 artarak 2,65 euroya yükselecek. Bu da yıllık yaklaşık 20 euro ek maliyet anlamına geliyor.
Belediye vergileri artıyor
Çöp atma, duş alma ve tuvaleti kullanma gibi gündelik ihtiyaçlar görünürde ücretsiz gibi dursa da, aslında bunlar için her ay belediyeye ödeme yapılıyor. 2025 yılında belediye vergileri bir kez daha artacak. Çöp vergisi ortalama yüzde 5, kanalizasyon vergisi ise yüzde 4 oranında yükselecek.
Ev sahipleri için artan maliyetler
2025'te ev sahiplerinin toplam konut masrafları da artacak. Belediye vergileri ortalama yüzde 4,8 oranında yükselecek, bu da her hane için yaklaşık 45 euro ek maliyet anlamına geliyor. Bu artışla birlikte, yıllık toplam konut masrafları ortalama 1.000 euroya ulaşacak. Vereniging Eigen Huis'in 113 belediye üzerinde yaptığı yıllık araştırmaya göre, bazı bölgelerde bu oran yüzde 10 ila 17 arasında olabilir. Bu da yıllık masrafların 180 euroya kadar artması anlamına geliyor.
Su yönetimi vergileri de artıyor
2025 yılında su yönetimi vergileri (Waterschapbelasting) de ortalama yüzde 8 oranında yükselecek. Bir ev sahibi aile için bu artış yılda 35 euro iken, tek başına yaşayan kiracılar için 15 euro olacak. Vergi bildirimleri 1 Mart civarında vatandaşlara gönderilecek.
©Sonhaber.eu
Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın
Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.