Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan  da takip edebilirsiniz.

Hollanda’da resmi verilere göre şu anda yaklaşık 1,5 milyon hane kira yardımı alıyor. Bu hanelerin aldığı kira yardımı, geçen yıla göre bu yıl aylık ortalama 12 euro arttı. Düşük gelirli bireyler ve aileler için önemli bir devlet desteği olan kira yardımı (huurtoeslag) ile ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için listeledik.

Hollanda’da 50 yaş altı kişilerde bağırsak kanseri vakaları hızla artıyor Hollanda’da 50 yaş altı kişilerde bağırsak kanseri vakaları hızla artıyor

Öncelikle bu destekten yararlanmak isteyen vatandaşların bazı temel şartları karşılaması gerektiğini bilmesi gerekiyor. Başvuru yapılacak hanenin kirası, başvuru sahibinin geliri, evde bulunan kişilerin gelirleri gibi hususlar, kira yardımının ne kadar olabileceği konusunda büyük öneme sahip.

İşte kira yardımı başvurularında dikkat edilmesi gereken hususlar…

Konutun durumu
Vergi Dairesi’nin (Belastingdienst) açıkladığı bilgiye göre, kira yardımı alabilmek için kiracının bağımsız bir konutta oturması, evin kendi mutfağı, tuvaleti ve banyosunun bulunması gerekiyor. Yani paylaşımlı evler kira yardımına uygun görülmüyor.

  • Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.

En yüksek kira sınırı
Oturulan konuta kira yardımı alabilmek için kira bedelinin de belirli bir sınırı geçmemesi gerekiyor. 2025 yılı için belirlenen üst kira sınırı, 23 yaş ve üzerindekiler için en fazla 900,07 euro, 23 yaş altındaki kişiler içinse 477,20 euro. Bu tutarların üzerindeki kiralar için yardım alınamıyor.

Gelir düzeyi
Kira yardımı alabilmek için o konutun kirasının yanı sıra konutta oturan kişi veya kişilerin geliri, yaşı ve hane halkının yapısı da bu yardımın belirlenmesinde büyük önem taşıyor. Yani sabit bir “maksimum gelir sınırı” yok. Ancak haneye giren gelir yükseldikçe alınacak yardım da azalıyor. Kesin miktarı öğrenmek için Belastingdienst'in “Proefberekening” aracı üzerinden hesaplama yapılabiliyor.

Varlık sınırı
Kira yardımı alabilmek için bir diğer kriter kişinin varlıkları. 2025 yılı için, bireysel başvurularda maksimum varlık sınırı 37.395 euro, birlikte yaşayan çiftler için ise toplam 74.790 euro. Bankasında bu miktarın üzerinde bulunanlar veya tasarrufa sahip olanlar kira yardımı alamıyor.

Hanedeki kişilerin yaşı ve geliri
Kira yardımı yapılacak konutta yaşayan kişilerin yapısı da büyük önem taşıyor. Evde yaşayan diğer kişilerin geliri de genellikle hesaba katılıyor. Yani kira yardımı başvurusu yapan kişinin eşi ve çocuklarının yaşı ve geliri de dikkate alınıyor.

Eşinizle birlikte mi yaşıyorsunuz?
Örnek:
1 Ocak 2025 tarihinde sizin 35 bin euro tutarında bir mal varlığınız var. Aynı tarihte eşinizin mal varlığı 20 bin euro. Bu durumda birlikte toplam mal varlığınız 74.790 euro’yu aşmadığı için kira yardımı alabilirsiniz.

Çocuğunuz 18 yaşından küçük mü? O zaman bu çocuğun mal varlığı, sizin mal varlığınıza dahil edilir.
Örnek: 1 Ocak 2025 itibarıyla sizin mal varlığınız 30 bin euro. Aynı tarihte, evde yaşayan 17 yaşındaki çocuğunuzun banka hesabında 9 bin euro bulunuyor. Bu durumda, sizin ve çocuğunuzun toplam mal varlığı 37.395 euro'nun üzerinde olduğu için kira yardımı alma hakkınız olmaz.

Evde yaşayan 18 yaşında veya daha büyük bir çocuğunuz mu var? Bu durumda çocuğunuz ev arkadaşı (medebewoner) sayıldığı için, onun mal varlığı da sizin mal varlığınıza dahil edilir.
Örnek: 1 Ocak 2025 itibarıyla sizin mal varlığınız 10 bin euro. Aynı tarihte, evde yaşayan 27 yaşındaki çocuğunuzun banka hesabında 40 bin euro bulunuyor. Bu durumda, çocuğunuzun mal varlığı 37.395 euro’nun üzerinde olduğu için kira yardımı alma hakkınız olmaz.

Başvuru nasıl yapılıyor?
Kira yardımı başvuruları, Belastingdienst’in “Mijn Toeslagen” platformu üzerinden DigiD hesabı ile yapılıyor. Başvuru sırasında kira sözleşmesi ve gelir belgelerini hazırda bulundurmanız gerekebilir.

Başvuru yapmadan önce hesaplama yapmak isterseniz Belastingdienst web sitesinde yer alan Proefberekening aracını kullanabilirsiniz.
©Sonhaber.eu