HOLLANDA

Hollanda’da 8-21 yaş arasındaki çocuklar da her iki ebeveyninin soyadını alabiliyor

Ekim ayından itibaren, belirli yaşın üzerindeki çocuklar da yürürlükte olan ‘her iki ebeveynin soyadını kullanabilme’ yasasından yararlanabilecek.

Abone Ol

Bu yılın başında yürürlüğe giren, Çift Soyadının Tanıtılması Kanunu (WIGG) ile 1 Ocak 2024 ve daha sonra doğan çocuklara çift soyadı kullanabilme hakkı tanındı. Belediyelerde şuanda 8 yaşına kadar olan çocukların soyadlarında değişim yapılabiliyor. Ancak 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan bir düzenleme 8 yaşından 21 yaşına kadar olan çocukların da bu kanundan yararlanmasının önünü açtı.

Geçtiğimiz yıl Hollanda Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’dan da onay alan çocukların her iki ebeveynine ait soyadını taşıyabilmesine yönelik, Çift Soyadının Tanıtılması Kanunu (WIGG) 1 Ocak 2024 itibariyle yürürlüğe girdi. Bu tarihte veya daha sonra doğan çocuklar iki soyadına sahip olabiliyor. 

WIGG yasası uyarınca Belediyeler, 2024 yılı boyunca, 1 Ocak 2016 tarihinde veya sonrasında doğmuş (yani en fazla 8 yaşında olan) çocuğa sahip aileler için de bir geçiş düzenlemesi sunmakta. Buna göre doğumdan sonra 8 yaşına kadar olan çocuklara her iki ebeveyninin soyadı verilebiliyor.

8-21 yaş arası çocukların soyadı nasıl değiştirilir?
Soyadı Değiştirme Kararı (Het Besluit Geslachtnaamswijziging,) doğumdan sonra belirli yaşa kadar olan çocuklar ve gençler için geçerli. WIGG'nin sunduğu yeni imkan sayesinde, 1 Ocak 2016’dan önce doğmuş, 21 yaşında kadar olan çocukların da soyadını değiştirme imkanı bulunuyor. Ancak bunun için belirli şartları karşılaması ve Justis kurumuna başvuru yapılması gerekiyor.

Soy ismini değiştirme hakkına sahip olan ve 8 yaşından büyük olan çocuk ve gençler A1, B1 ve B3 olarak üç gruba ayrılıyor.

A1 olarak adlandırılan grupta soyadını diğer ebeveynin veya bakımını üstlenen ebeveynin soyadıyla değiştirmek istenen reşit olmayan çocuklar yer alıyor.
B1 grubunda reşit olan ve soyadını değiştirmek isteyen çocuklar yer alıyor
B3 grubunda ise 18-20 yaş arasındaki soyadını değiştirmek isteyen çocuklar yer alıyor. Bu grupta 21 yaşındaki gençler için bir istisna bulunuyor. Yeni düzenlemeye göre 1 Ocak 2024 ile 1 Ekim 2024 tarihleri arasında 21 yaşına giren gençler de B3 başvurusunda bulunabiliyor.

WIGG yasası
Bu yıl yürürlüğe giren yasaya göre; evli olan veya yasal olarak birlikte yaşayan çiftler doğumdan sonra çocuğun soyadı konusunda özel bir seçim yapmadıysa, çocuk  kanunen babanın soyadını alıyor. Evli olmayan veya yasal kayıtlı olmayan eşlerde ise çocuk otomatik olarak annenin soyadını alıyor.

Evlat edinilen çocuklar da doğumda verilen soyadını ve evlat edinen ebeveynlerinin soyadını alabiliyor.

Çocuklarda soyadı değişikliği ile ilgili geniş bilgiyi Rijksoverheid web sitesinden edinebilirsiniz.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.