Yapılacak değişiklik ile halihazırda ödenen sabit araç-yol vergisi (wegenbelasting) kalkıyor ve yerine kilometre başı vergi sistemi geliyor. Bu sistemin işleyebilmesi için araçlara kat edilen mesafeyi ölçen cihaz yerleştirilecek. Düzenleme için hazırlanan alternatifler arasında trafiğin yoğun olduğu saatlerde daha yüksek vergi alınması da var.





Yıllardır bu konu açıldığında ilk gelen itiraz özel hayatın gizliliği ile ilgili oluyor. Nitekim araçlara yerleştirilecek cihazla kimin nereye gittiği de takip edilebilir. Hükümetin bu konuda nasıl bir tavır alacağı ve teklifin detayları şimdilik merak konusu.





Geçtiğimiz aylarda Amsterdam, Rotterdam, Utrecht gibi kentlerde şehir merkezine eski araçların girişi yasaklanmıştı. Hatta Amsterdam belediyesi bu konuyu daha da ileriye götürerek 2030 dan itibaren şehre dizel ve benzinli araçların alınmayacağını ilan etti. Başka şehirlerin ve zamanla Hükûmetin Amsterdam belediyesini takip etmesine kesin gözüyle bakılıyor.





Hollanda’da bu tür değişikliklerin hep insanların cebine negatif yansıdığı bir sır değil. Örneğin Ov-Chipkaart’a geçildiğinde toplu taşıma pahalandı, Ziekenfonds kalktığında sağlık sigortasına kişi başı yüzlerce Euro öder duruma geldik. İstenildiği gibi kilometre başı ödenecek araç vergisine geçersek araç sahiplerine etkisi ne kadar olacak?





Elbette aklımızda bu konu ile ilgili birçok soru var. Bunlardan birisi maddi durumu iyi olmayan vatandaşların nasıl pahalı bir elektrikli araç sahibi olacakları. Yani halk diliyle; Bin Euro’luk arabaya zor binen vatandaş, €40.000 luk elektrikli arabaya nasıl binecek?





Süleyman Koyuncu





WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın





Haberlerimizi izin almadan kullanmayınız!





Süleyman Koyuncu