Hollanda Filistin Topluluğu Vakfınca (PGNL) organize edilen, büyükelçilik binası önündeki eylemde, göstericiler ellerinde Filistin bayrakları taşırken, İngiltere karşıtı dövizler açtı.

PGNL, Balfour Deklarasyonu'na karşı yazdığı tepki mektubunu, kapıya gelen İngiltere'nin Lahey Büyükelçi Vekili Nick Heath'e teslim etti.

Konu hakkında AA muhabirine konuşan Vakıf Başkanı Ahmed Nurullah, Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılında İngiltere'nin bunu kutlamasına karşı protesto düzenlediklerini belirtti.

Bu tür protestoların Avrupa'nın birçok bölgesinde gerçekleştirildiğini dile getiren Nurullah, İngiltere'den ve bu ülkenin Lahey Büyükelçisinden özür beklediklerini kaydetti.

Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Alfred Balfour, bu desteği siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

AA