HOLLANDA

Hollanda'da binlerce yabancının kara para aklama iddiasıyla banka hesapları kapatıldı

Hollanda'da yabancıların kara para aklama şüphesiyle hesaplarının kapatıldığı iddialarına dair bir banka CEO'sunun itiraf niteliğindeki açıklaması basına sızdı.

Abone Ol

Rabobank her ay yaklaşık on bin müşterisiyle yollarını ayırıyor çünkü banka, bu müşterilerin sözde kara para aklama riski taşıdığını düşünüyor. Hollandalı bağımsız gazetecilik platformu Follow The Money (Parayı Takip Et) tarafından sızdırılan bir video, bankanın bazı müşterileriyle, suç işlediğine dair kesin bir kanıt olmamasına rağmen, sadece 'iyi bir hisse' sahip olunmadığı gerekçesiyle yollarını ayırdığını gözler önüne serdi. Banka, iki yıl önce ayda bin müşteriyle yollarını ayırırken, şimdi bu sayının ayda 10 bine çıktığı ortaya çıktı.

Mayıs ayında televizyon programı Radar tarafından yapılan bir araştırmada, bankaların yabancılar veya yabancı bir soyadına sahip (örneğin Türk veya Faslı) müşterilerin, kara para aklama veya terörizmin finansmanı şüphesiyle iki kat daha sıkı kontrol edildiği ortaya çıkmıştı.

Hollanda’nın ilk "baş finansal ekonomik suç sorumlusu" olarak Rabobank’ta görev yapan ve ekonomik suçlarla mücadeleden sorumlu yöneticisi Philippe Vollot’a ait görüntüler, hem bir itiraf hem de Radar’ın araştırma sonuçlarını destekler nitelikte.

Follow the Money tarafından yayımlanan videonun Eylül ortasında şirket bünyesinde yapılan bir toplantıda kaydedildiği belirtiliyor.

Ekim 2022'de bankada göreve başlayan Vollot, ilgili departmana övgülerde bulunuyor ve şu sözleri söylüyor: "Takımla gerçekten gurur duyuyorum. Risk toleransımızın üzerinde kalan müşterileri tanımlama konusunda çok daha iyi hale geldik. Bu müşterilerin otomatik olarak kötü insanlar olduğunu göremiyorduk, ancak bu müşteriler bize kendimizi rahat hissetmediğimiz bir sebep verdiler."

Normal prosedürde bankalar, olağandışı işlemlere bakar veya İran gibi "şüpheli ülkeler” listesinde olan ülkelere para gönderen şirketleri değerlendirir. Vollot ise konuşmasında banka ile ilişiği kesilenler için "İş profilini ve iş akışını anlamıyoruz" ifadesini kullanıyor, ancak hangi müşterilerle yolların ayrıldığına dair örnekler vermiyor. Konuşmadan, bankanın hangi kriterlere dikkat ettiği de tam olarak anlaşılamıyor.

Follow the Money; Rabobank durumunda, yasal işler yapan müşterilerin de mağdur olmuş olabileceğini belirtiyor ancak bankaya yöneltilen “Rabobank'ın güvenilir müşterileri etkilemediğini nasıl garanti edebileceği” sorusuna yanıt alınamadığını bildiriyor.

İşte basına sızdırılan video:

Bir milyon euro para cezası
Eylül 2018'de Rabobank, bu nedenle 1 milyon euro para cezasına çarptırıldı. Hollanda Merkez Bankası (DNB) ayrıca, bankaya Nisan 2020'ye kadar durumu düzeltme talimatı verdi. Ancak bu süreye kadar başarılı olunamadı. Rabobank, DNB’nin belirlediği son tarihe uymadığı için 500 bin euro tutarında bir ceza daha ödemek zorunda kaldı.

Aralık 2022'de Savcılık, Rabobank'ın Kara Para Aklamayı ve Terörizmin Finansmanını Önleme Yasası'nı (Wwft) ihlal ettiğinden şüphelenildiği gerekçesiyle bir ceza soruşturması başlattı. Banka, bu süreçte müşteri dosyalarını düzene sokmak için binlerce ek personel işe aldı.
©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Hırvatistan Gümrüğü (arşiv)

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.